Bizness un ekonomika
2013. gada 3. aprīlis, 22:26

"Liepājas metalurga" kreditori par finanšu konsultantu piesaistījuši "Prudentia"

Jauns.lv

AS "Liepājas metalurgs" kreditoru klubs ir vienojies un piesaistījis finanšu konsultantu "Prudentia", lai meklētu risinājumus uzņēmuma finansiālajai situācijai, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas daļas vadītājs Aleksis Jarockis.

"Prudentia" partneris Ģirts Rungainis biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka šo jautājumu nekomentēs.

Jau ziņots, ka biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošajā ziņojumā par finanšu situāciju "Liepājas metalurgā" (LM) teikts, ka šā gada 21.martā tika organizēta LM lielāko kreditoru - AS "Citadele banka", AS "SEB banka", AS "Latvenergo" - un iespējamo kreditoru - valsts, kuru pārstāv finanšu ministrs Andris Vilks (V), - sanāksme, kuras laikā tika panākta vienošanās par starpkreditoru vienošanās noslēgšanu un profesionāla finanšu un komercdarbības konsultanta piesaisti.

Kreditori noslēdza vienošanos, kas paredz, ka kreditori vienojas piesaistīt konsultantu, lai sadarbībā ar LM lielākajiem akcionāriem un kreditoriem izstrādātu LM iespējamos darbības nākotnes scenārijus un izanalizētu to ietekmi uz kreditoru prasījumu atgūšanas iespējām, izvērtētu nepieciešamo restrukturizācijas pasākumu apmēru LM darbības turpināšanas nodrošināšanai īstermiņā, kā arī lai izstrādātu LM komercdarbības ilgtermiņa atveseļošanas plānu.

Sākotnējo projektu par iespējamajiem risinājumiem paredzēts iesniegt informācijai Ministru kabinetā līdz 16.aprīlim.

Jau ziņots, ka kopš 2011.gada decembra "Prudentia" sniedz stratēģiska rakstura konsultācijas Latvijas valdībai arī aviosabiedrības "airBaltic" jautājumos, ka arī nodarbojas ar investora meklējumiem aviosabiedrībai.

Jau ziņots, ka valdība pagājušajā nedēļā vēl nepieņēma lēmumu par piedalīšanos grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" glābšanā, norādot, ka vēlas lielāku uzņēmuma akcionāru aktivitāti problēmu risināšanā.

Ir ārkārtīgi grūti redzēt kādu pozitīvu atrisinājumu "Liepājas metalurga" problēmām, ja tā akcionāriem nav skaidra biznesa plāna, ne arī vēlmes iesaistīties problēmu risināšanā, pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V), piebilstot, ka nekādi konkrēti lēmumi par iespējamo palīdzību uzņēmumam nav pieņemti.

Jau ziņots, ka starptautiskais auditors "Ernst&Young" iesaka sagatavot LM finanšu restrukturizācijas plānu, kas paredzēs arī optimizācijas pasākumus uzņēmuma rentabilitātes paaugstināšanai, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošais ziņojums par finanšu situāciju LM.

Ņemot vērā LM un ar LM saistīto uzņēmumu tiešo ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī ar to saistīto netiešo ietekmi uz pārējām nozarēm, to darbības pārtraukšanas vai sašaurināšanas kopējā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību var sasniegt no 1,2% līdz pat 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts ziņojumā.

Toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par "Liepājas metalurga" saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apjomā pret banku "UniCredit". Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

LETA