Augļu sulām Latvijas ražotāji vairs nedrīkstēs pievienot cukuru
Latvijas ražotāji no oktobra sulu ražošanā nedrīkstēs pievienot papildus cukuru, paredz Zemkopības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts "Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem".
"Pēc noteikumu spēkā stāšanās augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrētu augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai jeb pulverveida augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, izņemot augļu nektāru un Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū," informēja ministrijā.
Noteikumu projekts, kas ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, kas nozīmē, ka sākusies tā saskaņošana, attieksies uz augļiem un no tiem iegūtās produkcijas – augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, turklāt šo noteikumu izpratnē arī tomāti uzskatāmi par augļiem. jaunajos noteikumos būs precizētas arī marķēšanas prasības.
Noteikumi vēl būs jāapstiprina valdībā. Plānots, ka tie spēkā stāsies šā gada 28.oktobrī. Savukārt tirgū jau nonākušie produkti varēs atrasties tirdzniecībā līdz to realizācijas beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2015.gada 28.aprīlim.
Noteikumi aizstās pašlaik spēkā esošos Ministru kabineta 2003.gada 18.marta noteikumus "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem".