Somijas uzņēmumam smagi zaudējumi: "Nokia" telefonus turpmāk ražos "Microsoft"
"Nokia" tālruņu dizaineris šī gada maijā Londonā, prezentējot svaigāko kompānijas telefona modeli.
Auto un tehnoloģijas
2013. gada 3. septembris, 08:25

Somijas uzņēmumam smagi zaudējumi: "Nokia" telefonus turpmāk ražos "Microsoft"

Jauns.lv

Finanšu grūtībās nonākušais Somijas mobilo telefonu ražotājs "Nokia" otrdien paziņoja, ka pārdos savu mobilo telefonu nozari ASV grupai "Microsoft" par 5,44 miljardiem eiro (3,82 miljardiem latu).

"Nokia" arī piešķirs "Microsoft" 10 gadu licenci savu patentu izmantošanai un pati koncentrēsies uz tīkla infrastruktūru un pakalpojumiem, ko tā nosaukusi par "labāko ceļu uz priekšu "Nokia" un tās akcionāriem".

"Nokia" arī paziņoja, ka firmas prezidents un ģenerāldirektors Stīvens Elops atstās amatu un viņa vietā par pagaidu vadītāju kļūs padomes priekšsēdētājs Risto Sīlasmā.

Ir gaidāms, ka otrdien paziņotais darījums tiks pabeigts 2014.gada pirmajā ceturksnī, līdz to apstiprinās "Nokia" akcionāri un regulējošās institūcijas. 

Ir gaidāms, ka apmēram 32 tūkstoši "Nokia" darbinieku pāries uz "Microsoft", tai skaitā aptuveni 4,7 tūkstoši Somijā, paziņoja "Nokia". 

"Nokia" mobilo tālruņu ražošanas operācijas 2012.gadā deva ienākumus 14,9 miljardu eiro (10,5 miljardu latu) apmērā, kas bija gandrīz 50% no firmas neto apgrozījuma. 

No 5,44 miljardu eiro lielās pirkuma summas 3,79 miljardi eiro (2,66 miljardi latu) attiecas uz "Nokia" struktūrvienību "Devices & Services", bet 1,65 miljardi eiro (1,16 miljardi latu) - uz vienošanos par patentiem.  

" Nokia", kas reiz bija globāla līdere mobilo telefonu ražošanā, zaudēja savas pozīcijas, kopš pircēji priekšroku dod viedtālruņiem ar "Apple" operētājsistēmu "iOS" vai "Google" operētājsistēmu "Android".

BNS, Foto: AFP/LETA