Augustā Latvijā reģistrēta deflācija
Augustā reģistrēta deflācija gan mēneša, gan gada griezumā.
Bizness un ekonomika
2013. gada 9. septembris, 13:41

Augustā Latvijā reģistrēta deflācija

Jauns.lv

Augustā reģistrēta deflācija gan mēneša, gan gada griezumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada augustā, salīdzinot ar 2012.gada augustu, samazinājās par 0,2%. Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem cenas palika nemainīgas, informē Centrālā statistikas pārvalde.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada augustā, salīdzinot ar 2012.gada augustu, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholam un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem un ar mājokļa uzturēšanu saistītajām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas grupā cenas pieauga kartupeļiem par 18,6%, augļiem - par 5,6%, pienam un piena produktiem par 3,1%, savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams olām - par 13%, cukuram - par 6%, tējai un kafijai - par 6,5%.

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,1%, bet tabakas izstrādājumiem - par 3,6%.

Transporta grupā gada laikā cenas samazinājās degvielai par 3,3% un automašīnām - par 3,2%.

Sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 6,8% lētāki, ko ietekmēja mobilo telekomunikāciju un interneta pieslēguma cenu samazinājums. Par 1,4% kritās mājokļa uzturēšanas cenas, samazinoties tarifiem siltumenerģijai par 7,4% un dabasgāzei - par 5,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija personīgās aprūpes precēm un medikamentiem, kāpušas arī cenas kafejnīcās un restorānos. Lētāki kļuva apavi, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,8%. Precēm cenas samazinājās par 1,1%, bet pakalpojumiem par 0,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija sezonālam cenu kritumam pārtikai. Cenas nedaudz pazeminājās apģērbam un apaviem, kā arī alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Sezonālu faktoru ietekmē dārzeņiem un kartupeļiem cenas samazinājās vidēji par 27,9%. Cenas samazinājās svaigai gaļai par 1,4%, cukuram - par 1,1%, zivīm un zivju izstrādājumiem - par 1,5%. Salīdzinot ar jūliju, augustā cenas pieauga olām par 6%, maizei - par 3,7%, kā arī eļļai un taukiem - par 2%.

Turpinoties sezonas preču izpārdošanai, apavu cenas samazinājās par 3,6%.

Sākoties akcijām, augustā cenas samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 2,3% un alum - par 1,4%.

Cenas palielinājās degvielai par 0,9%, auto transportam - par 1,7% un pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem - par 2,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija vērojams personīgās aprūpes precēm un interneta pakalpojumiem, savukārt cenas pieauga medikamentiem.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā palielinājies par 0,6%.

Jau ziņots, ka jūlijā bija vērojama mēneša deflācija, taču gada griezumā reģistrēta 0,2% inflācija.

Deflācija gada griezumā šogad tika novērota arī aprīlī un maijā.

Gan Latvijas Banka, gan Finanšu ministrija samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam. Latvijas Banka gada vidējo inflāciju šogad prognozē 0,7% apmērā, bet Finanšu ministrija šim gadam inflācijas prognozi samazinājusi līdz 0,4%.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA