EP pauž bažas par krāpšanas gadījumu skaita pieaugumu pārtikas jomā
Eiropas Savienībai (ES) nepieciešams pārskatīt noteikumus, kas regulē pārtikas ražošanas ķēdes darbību.
Pasaulē

EP pauž bažas par krāpšanas gadījumu skaita pieaugumu pārtikas jomā

Jauns.lv

Eiropas Savienībai (ES) nepieciešams pārskatīt noteikumus, kas regulē pārtikas ražošanas ķēdes darbību, jāpastiprina pārbaudes un jāpārskata noteikumi par marķējumu, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien 14.janvārī, pieņemtajā rezolūcijā.

EP pauž bažas par krāpšanas gadījumu skaita pieaug...

EP pauž bažas par krāpšanas gadījumu skaita pieaugumu, kas liecina par pārtikas aprites sistēmas strukturālu nepilnību. Deputāti norāda, ka krāpšanas risku palielina pārtikas aprites sarežģītība un pārrobežu raksturs, kā arī tas, ka kontroles pasākumi galvenokārt notiek dalībvalstu līmenī.

Nesenie pārtikas jomas krāpšanas gadījumi, cita starpā zirga gaļas uzdošana par liellopu gaļu vai ar dioksīnu piesārņotu tauku izmantošana dzīvnieku barības ražošanā, pierāda, ka ES ir jāpārskata noteikumi, kas regulē pārtikas ražošanas ķēdes darbību, jāpastiprina pārbaudes un jāpārskata noteikumi par marķējumu.

Par rezolūcijas izstrādi atbildīgā deputāte norāda, ka galvenā problēma ir tā, ka trūkst salīdzināmu datu un ir grūti gūt priekšstatu par problēmas apjomu, tomēr ir skaidrs, ka pārtikas apritē iesaistīti daudzi miljardi eiro, kas izskaidro organizētās noziedzības intereses palielināšanos.

Tāpat atšķirībā no ASV ES nav vienotas definīcijas par šādu "krāpšanu pārtikas jomā", un šī iemesla dēļ šis noziedzības veids ilgi atradies ES iestāžu "aklajā zonā".

Šo ziņojumu EP deputāti otrdien pieņēma ar 659 balsīm par, 24 pret un 8 atturoties.

Deputāti aicina Eiropas Komisiju noteikt juridisku definīciju pārtikas jomas krāpšanai, kā arī paplašināt ES Pārtikas un veterinārā biroja kapacitāti un resursus. Viņi aicina izveidot tīklu cīņai pret krāpšanu pārtikas aprites jomā un ierosina plašāk piemērot DNS pārbaudes kā standarta procedūru attiecībā uz gaļas un zivju produktiem, lai novērstu krāpšanos attiecībā uz sugu.

Deputāti arī ierosina pieņemt noteikumus, kas liktu uz iepakojuma obligāti norādīt, vai gaļa un zivis ir bijušas saldētas, cik reižu un cik ilgu laiku tās ir bijušas saldētas. Viņi piebilst, ka izcelsmes valsts norādīšana uzlabotu produkta izsekojamību, prasot ieviest izcelsmes marķējumu gaļai, ko izmanto pārstrādātos pārtikas produktos.

Tāpat deputāti aicina dalībvalstis par krāpšanu pārtikas jomā paredzēt sankcijas, kas vismaz divreiz pārsniedz iespējamo ekonomisko ieguvumu no krāpšanas, un paredzēt kriminālsodus par krāpšanu, kas apzināti apdraud sabiedrības veselību.

Kā iemeslus nepieciešamajām noteikumu izmaiņām deputāti min vairākus nesen izskanējušus krāpšanas gadījumus, piemēram, zirga gaļas kā liellopu gaļas pārdošanu, ar fenilbutazonu ārstētu zirgu gaļas kā ēdamas zirga gaļas pārdošanu, parastu miltu nosaukšanu par bioloģiskajiem miltiem, daudznodalījumu būros dētu olu saukšanu par bioloģiskajām olām, ceļu sāls pārdošanu pārtikas sāls vietā, ar metanolu piesārņota alkohola izmantošanu dzērienos, ar dioksīnu piesārņotu tauku izmantošanu dzīvnieku barības ražošanā un kļūdainu zivju sugu norādīšanu marķējumā.

LETA/Foto: AFP/LETA

Tēmas