2014. gada 5. marts, 02:14

Lietuvas amatpersonas noraida Putina izteikumus par Maidana kaujinieku gatavošanu Lietuvā

Jauns.lv

Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks noraidījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteikumus, ka Lietuvā gatavoti kaujinieki, kas palīdzējuši sarīkot apvērsumu Ukrainā, raksta portāls "Lrytas.lt".

Viņš atgādinājis, ka Lietuva pieņēmusi ārstēšanai "bijušā Ukrainas režīma norīkotu snaiperu ievainotus civiliedzīvotājus", bet vienlaikus uzsvēris, ka nekāda kaujinieku gatavošana valstī nav notikusi. "Tie ir viņu [Krievijas] izdomājumi, mēģinot piesegt savu darbību," piebildis ministrs.

Jau iepriekš Krievijas medijos izskanējušos apgalvojumus, ka Lietuvā gatavoti šādi kaujinieki, noraidījusi arī prezidente Daļa Grībauskaite. Viņas galvenā ārlietu padomniece Jovita Neļupšiene radiostacijai "Žiniu radijas" norādījusi, ka "tādu propagandu un melus nav iespējams vērtēt citādi kā mēģinājumu diskreditēt Lietuvu un tās nostāju gan Ukrainas jautājumā, gan vispār tās principiālo attieksmi pret valsts teritoriālo nedalāmību un drošību". Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs tviterī rakstījis, ka tādējādi tiek mēģināts attaisnot Krievijas agresiju un kurināt Krievijā naidu pret lietuviešiem.

Putins otrdien preses konferencē par notikumiem Krimā apgalvoja, ka tur pozīcijas ieņēmušie spēki neesot vis Krievijas karavīri, bet gan vietējie "pašaizsardzības spēki". Jautāts, kāpēc šie "pašaizsardzības spēki" ir tik labi bruņoti un apgādāti, viņš ciniski atbildēja, ka protestētāji, kas panāca Janukoviča gāšanu, arī esot bijuši labi apbruņoti un esot darbojušies precīzi kā mehānisms.

"Viņus gatavoja ārzemēs - Lietuvā, Polijā - un arī pašā Ukrainā. Viņus ilgu laiku gatavoja instruktori, viņi darbojas organizēti, ar labiem sakariem, strādā precīzi kā pulksteņa mehānisms, kā specvienības. Kādēļ jūs domājat, ka Krimā vajadzētu būt sliktāk?" viņš vaicājis.

Līdzīgas apsūdzības iepriekš izteica Krievijas Federācijas Padomes spīkera vietnieks Jurijs Vorobjovs, sestdien runājot parlamenta augšpalātas sēdē, kurā tika apstiprināts Putina lūgums atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā. Pēc vicespīkera teiktā, tagad šie par rietumvalstu naudu Lietuvā un Polijā gatavotie Maidana kaujinieki gatavojoties izvērst savu darbību Ukrainas austrumdaļā un Krimā.

Savukārt bēdīgi slavenais Krievijas televīzijas Pirmais kanāls kā Vorobjova izteikumu ilustrāciju saviem skatītājiem aizvadītajā nedēļas nogalē piedāvāja pārraidi, kurā tika apgalvots, ka minētie kaujinieki gatavoti kādā lauku tūrisma kompleksa Lietuvā, netālu no Traķiem. Lai sižets izskatītos pārliecinošs, tajā parādīts kompleksa direktors Andrjus Dudavičs, kas atteicis telekanāla žurnālistiem iespēju filmēt kādu tā teritorijā notiekošu semināru.

Tiesa gan, pārraides veidotāji nav slēpuši, ka notikušais filmēts 2012.gada sākumā, kad Maidana notikumi nevienam vēl pat sapņos nerādījās.

Kā portālam "Lrytas.lt" pastāstījis pats Dudavičs, Krievijas žurnālisti pirms diviem gadiem tiešām lūguši atļauju nofilmēt kāda pasākuma dalībniekus, bet tāda atļauja viņiem nav dota. "Privātos pasākumos mēs nepiederošus cilvēkus neielaižam, bet viņi mani tik un tā slepeni filmēja," viņš piebildis.

Uzņēmējs uzsvēris, ka respektē savu klientu privātumu, bet vienlaikus norādījis, ka šis seminārs nav bijis saistīts ar Ukrainu. Viņš piebildis, ka meklēt patiesību tiesā nedomā un reportāžu vērtē kā labu reklāmu savam lauku tūrisma kompleksam, kurā bieži tiek rīkotas dažādas privātas svinības, biznesa pasākumi un semināri.

Cita starpā lietuviešus pārsteidzis telekanāla sižetā parādītais mājas stūris ar plāksnīti, kurā lasāms "Mana Tēva iela". Izrādās, ka kompleksā, kurā ir vairākas ēkas, tāda iela tiešām pastāv. Pēc Dudaviča teiktā, māju saimnieks tur izveidojis gan "Mana Tēva ielu", gan "Manas Mammas ielu".

"Lrytas.lt" atgādina, ka pērnruden plašu sašutuma vilni Lietuvas sabiedrībā izraisīja Krievijas televīzijas Pirmā kanāla pārraide, kurā tika pausta aizskaroša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada janvāra traģiskajiem notikumiem. Tajā tika apgalvots, ka 13.janvāra uzbrukumā Viļņas televīzijas tornim neesot bijis neviena upura, kura nāvē būtu vainojama padomju armija, un viss notikušais esot liela Lietuvas varasiestāžu provokācija. Pēc minēto apmelojumu izplatīšanas Lietuva uz laiku apturēja to "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) pārraižu translēšanu, kuru saturs veidots Krievijā, Baltkrievijā un citās Eiropas Savienībā neietilpstošās valstīs.

LETA