Pasaulē
2014. gada 9. marts, 07:57

Kaujinieki Libānā atvainojas par civiliedzīvotāju upuriem uzbrukumā

Jauns.lv

Kaujinieku grupējums sestdien izplatīja atvainošanos par astoņu civiliedzīvotāju nāvi un vairāku desmitu ievainošanu divu pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumā Beirūtā februārī.

Ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītais grupējums "Abdullāha Azama brigādes" kaujinieku vietnēs internetā izplatīja paziņojumu, kurā atvainojās par civiliedzīvotāju, tostarp bērnu no netālā bērnunama, bojāju divos 19.februārī notikušos uzbrukumos, kuru mērķis bija Irānas kultūras centrs Beirūtā.

Grupējums rakstīja, ka otro no diviem pašnāvnieku izraisītiem sprādzieniem kavēja "tehniska kļūme". Grupējums neprecizēja, kas tieši bija mērķis, bet uzsvēra, ka pašnāvnieki spridzinātāji ir apmācīti nemērķēt uz civiliedzīvotājiem.

"Mēs saviem pašnāvniekiem spridzinātājiem vienmēr atgādinām būt piesardzīgiem un apturēt jebkuru operāciju, ja viņi uzskata, ka tā skars citus, kas nav tās mērķis," lasāms paziņojumā.

Pēdējos mēnešos pārsvarā šiītu apdzīvotajos Libānas rajonos notikuši vairāk nekā desmit sprādzienu.

Atbildību par daudziem no tiem ir uzņēmies radikālo sunnītu grupējums "Nusras fronte Libānā". Viņi apgalvo, ka vēlas atriebties par Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah", ko atbalsta Irāna, palīdzību Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam. Uzbrukumos lielākā daļa upuru parasti ir civiliedzīvotāji. Ierasti par tādu uzbrukumu mērķiem tiek nosaukti šiītu apdzīvoti rajoni, kas tradicionāli atbalsta "Hezbollah".

Libāna ir sašķēlusies saistībā ar pilsoņu karu Sīrijā, kur prezidents Asads ir no šiītu alavītu sektas, bet pret viņa režīmu karojošie nemiernieki ir šiīti.

"Abdullāha Azama brigādes" savā sestdienas paziņojumā norādīja, ka viņu mērķis ir "Hezbollah" un Irānas intereses, uzsverot, ka mērķis nav uzbrukt šiītiem vispārīgi.

"Abas bumbas bija plānots novietot tur, kur sprādziena šrapnelis nevarētu sasniegt galveno ceļu," par 19.februāra uzbrukumu teikts sestdien izplatītajā paziņojumā.

Iepriekš grupējums uzņēmās atbildību arī par divu pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumu pie Irānas vēstniecības Beirūtā 19.novembrī, kur gāja bojā vismaz 23 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija civiliedzīvotāji.

Atvainošanās ir reta parādība ar "Al Qaeda" saistīto grupējumu rīcībā. Sunnītu kaujinieku grupējumu Tuvajos Austrumos ekstrēmisma līmenis ir atšķirīgs, bet daļa no tiem uzsver, ka civiliedzīvotāji, kas gājuši bojā, ir bijuši ienaidnieka kaujinieki vai aģenti, bet citi saka, ka civiliedzīvotāji ir "cilvēku vairogs", kam dievs atalgos bojāeju ar uzņemšanu Paradīzē.

LETA