Pasaulē
2014. gada 29. maijs, 13:02

Parakstīts līgums par Eirāzijas ekonomiskās savienības izveidošanu

Jauns.lv

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā ceturtdien parakstīts līgums par Eirāzijas ekonomiskās savienības (EES) izveidošanu.

Līgumu parakstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Pēc līguma parakstīšanas mūs gaida šī dokumenta ratifikācija parlamentos, un mūsu deputātu korpusam būs jāiegulda liels darbs, lai apstiprinātu vienu no līdz šim plašākajiem starptautiskajiem līgumiem, kāds pašlaik ir mūsu līgums," ceturtdien Astanā notiekošajā Augstākās Eirāzijas ekonomiskās padomes paplašinātajā sēdē sacīja Nazarbajevs.

"Es ierosinu saskaņot darba termiņus trīs valstīs, lai savienība pilnvērtīgi sāktu darboties no 2015.gada 1.janvāra. Mums ir pieredze vienlaicīgai ratifikācijai parlamentos, es domāju, ka mēs lūgsim mūsu parlamentus, lai tā notiktu, palīdzēsim sagatavot visus dokumentus," viņš klāstīja.

Tāpat Nazarbajevs pauda pārliecību, ka Eirāzijas ekonomiskajai savienībai ir jāizmanto Eiropas Savienības (ES) attīstības pieredze.

"Mums jāņem vērā citu integrētu apvienību - vispirms jau Eiropas Savienības - pieredze. Runa ir par to, lai neviena no dalībvalstīm netiktu pakļauta deindustrializācijas procesam, lai nacionālās ekonomikas nepiedzīvotu tradicionālo rūpniecības sektoru, lauksaimniecības pagrimumu," klāstīja Kazahstānas prezidents.

Nazarbajevs norādīja, ka Eiropas ekonomikas recesijas mācība ir tieši tāda. "Pasaules pieredze rāda, ka integrācija vispirms ir ilgtermiņa, stabili nosacījumi ekonomikas attīstībai, jaunas iespējas pilsoņu labklājībai," viņš stāstīja.

"Eirāzijas ekonomisko savienību mēs redzam kā atklātu ekonomisko apvienību, kas organiski iekļaujas globālajos sakaros kā uzticams tilts starp Eiropu un augošo Āziju," piebilda Nazarbajevs.

Savukārt Baltkrievijas prezidents Lukašenko paziņoja, ka EES jākļūst par pamatu tālākam tās dalībvalstu politiskās, militārās un humanitārās satuvināšanās procesam.

"Mēs ticam, ka ekonomiskā savienība kļūs par mūsu politiskās, militārās un humanitārās vienotības pamatu nākotnē," pēc EES līguma parakstīšanas Astanā teica Lukašenko.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka līguma parakstīšana neatrisina daudzas problēmas, vispirms jau tās, kas saistītas ar EES dalībvalstu savstarpējo tirdzniecību.

"Ir jāsecina, ka daudzu ekonomiskās sadarbības problēmjautājumu risināšana vispirms ir saistīta ar savstarpējo tirdzniecību starp dalībvalstīm, ar noteiktiem termiņiem," teica Baltkrievijas prezidents.

Krievijas prezidents Putins uzsvēra, ka galvenās pasaules ekonomiskas lielvaras esot ieinteresētas EES.

"Ne jau nejauši šai savienībai uzmanību pievērš jau lielākie pasaules ekonomikas spēlētāji. Tā [interese] ir tieša un nepastarpināta. Lai kur arī es nebrauktu, lai ar ko arī nerunātu, visi uzdod jautājumu: kā nokārtot attiecības ar veidojamo Eirāzijas savienību," Putins teica.

Savukārt Krievijas pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs sacīja, ka nākotnē nopietni tiks izskatīts jautājums par valūtas zonas izveidi uz EES bāzes.

"Kaut kādā brīdī mums pēc tam būs nopietni jāizpēta jautājums par finanšu savienības vai var pat teikt valūtas savienību, bet tas jau būs nākotnē," Šuvalovs teica preses konferencē.

Tomēr viņš uzsvēra, ka "pagaidām šis jautājums nav darba kārtībā".

Trīs valstu parlamentiem līguma ratifikācija ir jāveic līdz 2014.gada beigām, un no 2015.gada 1.janvāra Eirāzijas ekonomiskā savienība sāks darboties. No tā brīža tiks nodrošināta brīva preču, pakalpojumu, kapitāla un darbaspēka apgrozība visu trīs valstu starpā.

EES dalībvalstis īstenos saskaņotu politiku galvenajos ekonomikas sektoros - enerģētikā, rūpniecībā, lauksaimniecībā, transportā.

Darbs pie līguma sākās 2011.gada oktobrī, kad trīs valstu prezidenti pieņēma deklarāciju par Eirāzijas ekonomisko integrāciju. 2014.gada 29.aprīlī Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas līderi sanāksmē Minskā rīkoja pēdējo sarunu kārtu par EES izveidi.

2011.gada septembrī Putins, kas tolaik bija Krievijas premjerministrs,  laikrakstā "Izvestija" pauda nodomu uz Muitas  savienības bāzes izveidot  Eirāzijas  Savienību , kurā apvienotos bijušās padomju republikas, lai gan tā butu atvērta ari citām valstīm. Viņš norādīja, ka jaunā   savienība kā pārnacionāla institūcija koordinēs ekonomisko un valūtas politiku starp dalībvalstīm.

BNS, Foto: Reuters