Libērijā ar Ebolas vīrusu mirst ar spāņu misionāriem strādājusi mūķene
Šantala Paskalīne ar Ebolas vīrusu mira Libērijas galvaspilsētas Monrovijas Svētā Jāzepa slimnīcā.
Pasaulē
2014. gada 9. augusts, 18:53

Libērijā ar Ebolas vīrusu mirst ar spāņu misionāriem strādājusi mūķene

Jauns.lv

Kongojiešu mūķene, kas Libērijā strādāja ar Spānijas katoļu misionāriem, ir mirusi ar Ebolas vīrusu, sestdien Madridē paziņoja labdarības organizācija, ar kuru viņa sadarbojās, bet Kanādā izolēts pacients, kuram konstatēti iespējami Ebolas vīrusa simptomi.

Šantala Paskalīne mirusi sestdienas rītā Libērijas galvaspilsētas "Monrovijas Svētā Jāzepa slimnīcā ar Ebolas vīrusu", paziņoja organizācija "Svētā Jāņa Dievišķā  Hospitāļu ordenis".

Paskalīne strādāja ar 75 gadus veco Romas katoļu baznīcas priesteri Migelu Paharesu, kas ceturtdien tika evakuēts uz Spāniju, lai saņemtu ārstēšanu pēc saslimšanas ar Ebolas vīrusu.

Ordenis ir nevalstiskā organizācija, kas atbildīga par Libērijas slimnīcas, kurā strādāja priesteris un mūķenes, darbību.

Spānijas veselības sektora amatpersonas ceturtdien informēja, ka priestera, kas ir pirmais Ebolas vīrusa inficētais, kas nogādāts Eiropā, veselības stāvoklis ir stabils un nav pazīmju par asiņošanu. Slimnīca pēc Paharesa lūguma nesniedz jaunāko informāciju par viņa veselības stāvokli.

Spānijas armijas lidmašīna kopā ar priesteri evakuēja uz dzimteni arī 65 gadus veco mūķeni Hulianu Bonou-Boi, kura strādāja tajā pašā slimnīcā, kurai gan pēc pārbaužu veikšanas Ebolas vīruss netika atklāts. Spānijā viņai tiks veiktas vairākas atkārtotas analīzes.

Savukārt Kanādā  izolēta no Nigērijas nesen atbraukusi persona, kurai bija drudzis un gripa, kas ir iespējamas inficēšanās ar Ebolas vīrusu simptomi.

Vīrietis tiek ārstēts Viljama Oslera Veselības sistēmas Bremptonas pilsoņu slimnīcā Toronto pievārtē. Piesardzības dēļ vārdā nenosauktais pacients ir izolēts no citiem. Diagnoze viņam nav apstiprināta.

Ebolas vīrusa straujā izplatība vissmagāk skārusi Sjerraleonu, Libēriju un Gvineju, bet arī Nigērijā ir reģistrēti deviņi saslimšanas gadījumi.

Nigērijas prezidents Gudluks Džonatans piektdien pasludināja nacionālo ārkārtas stāvokli dažas stundas pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija epidēmiju nodēvēja par pasaules veselības krīzi.

Lagosas pilsētas Nigērijā pašvaldība sestdien aicināja brīvprātīgos iesaistīties darbos saistībā ar Ebolas vīrusa izplatīšanos, atzīstot, ka trūkst medicīnas personāla.

20 miljonu apdzīvotajā pilsētā ir apstiprināti deviņi saslimšanas ar Ebolas vīrusu gadījumi, bet divi cilvēki gājuši bojā.

Arī Indijas lidostās sestdien izsludināts trauksmes stāvoklis un valdība atvēra ārkārtas palīdzības telefona līniju saistībā ar bažām, ka bīstamais vīruss varētu izplatīties arī 1,25 miljardu cilvēku apdzīvotajā valstī.

Visiem pasažieriem no Ebolas vīrusa skartajam valstīm - kurās cita starpā kopumā dzīvo ap 45 tūkstošiem Indijas pilsoņu, kas varētu atgriezties mājās - Indijas lidostās ir jāaizpilda īpaša anketa par veselības stāvokli un turpmāko adresi, jo valdība veido datu bāzi par cilvēkiem, kuriem varētu būt slimības simptomi.

vi amerikāņi, kas strādāja kristīgās palīdzības aģentūrās Libērijā un inficējās ar Ebolas vīrusu , aprūpējot pacientus Monrovijā, pēdējo dienu laikā tika aizvesti ārstēšanai uz ASV.

Ebolas vīrusa epidēmija sākās janvārī Gvinejā, vēlāk izplatījās uz tās dienvidu kaimiņvalstīm Libēriju un Sjerraleoni, un no jūlija - arī uz Nigēriju. Saskaņā ar WHO datiem tajā miruši vismaz 932 cilvēki šajās četrās valstīs, bet apstiprināto infekcijas gadījumu skaits ir 1711.

Ebolas vīrusa izraisītās slimības simptomi ir drudzis, galvas, muskuļu un krūšu sāpes, kam seko vemšana un caureja, kuras var būt asiņainas. Tālākie simptomi ir asiņu izdalīšanās no visām ķermeņa atverēm.

Pret  Ebolas vīrusu nav vakcīnas vai citu ārstniecības līdzekļu. Atkarībā no vīrusa paveida mirst 25% līdz 90% no saslimušajiem.

Kopš 1976.gada, kad šis vīruss pirmoreiz tika konstatēts, ir mirušas apmēram divas trešdaļas ar to inficēto cilvēku. Divās šī vīrusa epidēmijās letāli bija apmēram 90% infekcijas gadījumu.


BNS/Foto: EPA/LETA