Pasaulē
2014. gada 6. decembris, 16:24

Nākamgad Afganistānā paliks papildu 1000 ASV karavīru

Jauns.lv

Nākamgad Afganistānā paliks papildu 1000 ASV karavīru, lai aizpildītu pagaidu NATO karavīru trūkumu, sestdien vizītes laikā Afganistānā paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

"Prezidents [Baraks] Obama ir atļāvis ASV armijas komandieriem būt elastīgiem attiecībā uz spēku pagaidu trūkumu, ko mēs varētu pieredzēt dažus mēnešus, kamēr ierodas koalīcijas spēki," žurnālistiem pavēstīja Heigels.

Obama šādu soli apstiprinājis, neskatoties uz iepriekšējo plānu ierobežot maksimālo ASV karavīru skaitu Afganistānā līdz 9800.

Pentagons jau novembra beigās pieļāva, ka ASV varētu 2015.gadā Afganistānā paturēt lielāku karaspēku, nekā sākotnēji plānots, turklāt amerikāņu karavīri, ja tas būs nepieciešams, varēs palīdzēt Afganistānas armijai kaujās.

Tas tiks darīts, jo citu NATO dalībvalstu ieguldījums ir mazāks par cerēto.

Karavīru trūkums radies tāpēc, ka tika aizkavēta Kabulas un Vašingtonas divpusējā drošības līguma parakstīšana, kas savukārt sarežģīja līgumu parakstīšanu ar citām NATO valstīm, kas plāno nākamgad izvietot savus karavīrus Afganistānā.

2014.gadā liela daļa NATO spēku no Afganistānas tiek izvesta, un ASV Obamas administrācija jau paziņojusi, ka šogad Afganistānā tiks izbeigta arī ASV kaujas misija.

ASV kontingents pamatā koncentrēsies uz afgāņu karavīru apmācību un operācijām pret "Al Qaeda" kaujiniekiem.

Tomēr ASV nacionālās drošības amatpersonas novembrī pārskatīja misijas uzdevumus pēc 2014.gada, lai atļautu ASV spēkiem palīdzēt afgāņu karavīriem kaujās ar talibiem.

Kā Pentagons, tā Valsts departaments uzstāj, ka misija nekādā ziņā netiek paplašināta, tomēr amatpersonas atzīst, ka jautājums par atbalstu kaujās afgāņu karavīriem paliek neatrisināts.

Atbilstoši lēmumiem komandieriem būs pilnvaras smagās situācijās pieprasīt veikt uzlidojumus, kā arī afgāņu spēku medicīnisko evakuāciju, norādīja amatpersonas.

LETA