ASV parlaments apstiprina jaunas sankcijas pret Krieviju
Pasaulē
2014. gada 12. decembris, 21:03

ASV parlaments apstiprina jaunas sankcijas pret Krieviju

Jauns.lv

ASV parlamenta deputāti piektdien apstiprināja jaunas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, kas, visticamāk, saniknos Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Parlaments arī pilnvaroja - kas gan nenozīmē juridisku pieprasījumu - ASV prezidentam Barakam Obamam sniegt militāro palīdzību - gan tādu, kas var, gan tādu, kas nevar izraisīt letālas sekas - Ukrainai, tostarp prettanku bruņojumu un "taktiskās armijas vadītas novērošanas bezpilota lidmašīnas".

ASV atbalsta Ukrainu konfliktā ar Krieviju, tomēr Obama līdz šim nav apstiprinājis plašas ieroču piegādes, ko prasa Ukrainas puse. Viens no likumprojekta izstrādātājiem senators Bobs Korkers kritizēja kavēšanos kā "svārstīgu ASV atbildi uz Krievijas nepārtrauktu invāziju Ukrainā".

Pentagons novembrī piegādāja Ukrainai pirmās 20 pretraķešu radaru sistēmas.

Sankciju likumprojektu vienbalsīgi pieņēma gan ASV parlamenta augšpalāta, gan apakšpalāta. Tehniskas problēmas dēļ jautājumam ir jāatgriežas Senātā, kur padomnieki norādīja, ka tas tiks vienbalsīgi pieņemts vēlāk piektdien pirms nonāks pie prezidenta Obamas parakstīšanai.

Deputāti atcēla sākotnējā likumprojektā paredzēto galveno nosacījumu, kas paredzēja Ukrainu, Gruziju un Moldovu padarīt par galvenajām ASV sabiedrotajām ārpus NATO.

Pieņemtais likums paredz vēršanos pret Krievijas aizsardzības un enerģijas sektoriem, piemēram, valsts bruņojuma importa un eksporta kompāniju "Rosoboronexport".

Tajā prasīts, lai Obama ievieš nosacītas sankcijas pret Krievijas aizsardzības sektoru, lai tas bez tādu valstu kā Sīrijas, Ukrainas, Gruzijas vai Moldovas valdības piekrišanas nevarētu piegādāt vai pārdot šīm valstīm bruņojumu.

Noteikuma mērķis ir palīdzēt iegrožot bruņojuma plūsmu pār Ukrainas robežu valsts austrumos.

Tāpat likums sniedz Obamam pilnvaras sodīt Krievijas valsts dabasgāzes koncernu "Gazprom", ja tiks atklāts, ka tas "attur tik nozīmīgās dabasgāzes piegādes" NATO dalībvalstīm vai Ukrainai, Gruzijai, Moldovai.

"Ir vajadzīgs, lai prezidents Putins skaļi un skaidri zina: mēs necietīsim šo atklāto starptautisko tiesību pārkāpumu un nepametīsim savus draugus," uzsvēra Pārstāvju palātas deputāts demokrāts Eliots Andžels.

ASV iepriekš sankcijas pret Krievijas firmām un amatpersonām noteica septembrī. Tas radīja sarežģījumus Krievijas ekonomikai un palielināja rubļa vērtības kritumu.

BNS/ Foto: AFP, LETA