Pasaulē
2023. gada 17. maijs, 19:54

Igaunijas parlaments atbalsta Ukrainas centienus iestāties NATO

Jauns.lv/LETA

Igaunijas Rīgikogu trešdien pieņēma paziņojumu, kurā pausts atbalsts Ukrainas centieniem iestāties NATO kā vienīgajai iespējai nodrošināt noteikumos balstītu pasaules kārtību, ilgstošu mieru un Eiropas demokrātisko valstu drošību.

Par paziņojumu nobalsoja 92 deputāti. Pavisam parlamentā ir 101 deputāts.

Dokumentā Rīgikogu uzsver, ka jānostiprina Eiropas valstu suverenitāte un teritoriālā nedalāmība un jāpanāk ilgstošs miers, kā arī pauž pārliecību, ka interešu sfēru politika Eiropā turpina apdraudēt drošību.

Parlaments norāda, ka ņem vērā Ziemeļatlantijas alianses 2008.gada Bukarestes samita deklarācijā teikto, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, un Ukrainas valdības pagājušajā gadā iesniegto pieteikumu dalībai aliansē.

Paziņojumā Rīgikogu uzsver nepieciešamību izlēmīgi nostiprināt drošības arhitektūru, kas labi kalpojusi brīvo un demokrātisko Eiroatlantijas valstu drošībai, un pauž atbalstu Ukrainas tautai, kas cīnās par brīvību. 

Parlaments arī atzīst to, ka Ukrainas uzvara pār Krieviju, kas īsteno agresijas karu, un tai sekojošā Ukrainas uzņemšana NATO ir vienīgā iespēja nodrošināt uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību, ilgstošu mieru un Eiropas demokrātisko valstu drošību.

Rīgikogu norāda, ka alianses samitā Viļņā jūlijā ir vitāli svarīgi formulēt konkrētus un nepārprotamus soļus, kas nepieciešami, lai Ukrainu integrētu NATO. Ukraina arī jāuzaicina iestāties aliansē, uzsver parlaments.

Kopš Krievija pagājušā gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Igaunijas parlaments ir pieņēmis vairākus paziņojumus Ukrainas atbalstam.