foto: EPA/Scanpix
Joprojām ir cilvēki, kuri apgalvo, ka karš Ukrainā ir izdomāts
Pasaulē
2023. gada 28. februāris, 19:08

Joprojām ir cilvēki, kuri apgalvo, ka karš Ukrainā ir izdomāts

Jauns.lv

Apritot pirmajai gadadienai, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, sociālajos tīklos arvien vairāk ir izplatījušies nepatiesi apgalvojumi, par kara patiesumu. Daži ieraksti ir guvuši miljoniem skatījumus, ziņo BBC.

Vairāku ASV iedzīvotāju konti ar lielu sekotāju skaitu publicēja virkni nepamatotu apgalvojumu, kuros teikts, ka Ukrainas karš varētu būt Rietumu plašsaziņas līdzekļu un valdību izdomājums.

Starp tiem, kas izplata maldīgos apgalvojumus, ir arī tādi, kurus iepriekš izslēdza no “Twitter”, taču, pēc Īlona Maska nākšanas pie vadības, viņiem atkal ļāva pievienoties lietotnei.

Viens nepatiess apgalvojums, kas ieguva uzmanību “Twitter”, vēstīja, ka viss karš ir kaut kādā veidā viltots. Kā pierādījumi tam tika rādīti kadri no frontes līnijas, kuri it kā esot viltoti. 

Kāds komentētājs ierakstā sūdzējās par kara kadru trūkumu, sakot, ka tas ož pēc krāpšanas.

Cits “Twitter” lietotājs ar 1,4 miljoniem sekotāju apgalvoja, ka nav nekādu ticamu attēlu un detalizētu jaunumu par karu.

Tomēr karš Ukrainā ir labi dokumentēts.

Līdzās aculiecinieku liecībām ir arī daudz materiālu no Ukrainas frontes līnijas, ko ir publicējušas vairākas ziņu aģentūras, kuras arī ir pārbaudījušas stāstu patiesumu par dažiem konflikta galvenajiem notikumiem. Ir arī valdību un aģentūru sniegtie pierādījumi, kas apstiprina, ka karš ir reāls.

Sociālajos medijos jau no paša sākuma ir daudz videoierakstu par karu, un daudzus no tiem ir pārbaudījuši žurnālisti visā pasaulē.