Skandāls Lietuvas parlamentā, anulē deputāta mandātu izmeklēšanā par seksuālu noziegumu pret nepilngadīgo
Kristijons Bartoševičs (foto no https://www.facebook.com/kristijonasb)
Pasaulē
2023. gada 24. janvāris, 17:57

Skandāls Lietuvas parlamentā, anulē deputāta mandātu izmeklēšanā par seksuālu noziegumu pret nepilngadīgo

Jauns.lv/LETA

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulējusi parlamenta deputāta mandātu valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" politiķim Kristijonam Bartoševičam, pret kuru sākta izmeklēšana par seksuālu noziegumu pret nepilngadīgu personu.

Komisija arī piešķīra deputāta mandātu Viļum Semeškam, kurš līdz pagājušā gada decembrim bija aizsardzības ministra vietnieks. Semeška 2020.gada Seima vēlēšanās konservatīvo sarakstā bija nākamais pēc Bartoševiča.

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums bija vienbalsīgs.

Bartoševičs mandātu zaudējis nekavējoties pēc paziņojuma par komisijas lēmumu. Viņš otrdien komisijas sēdē nepiedalījās. Lūgumu anulēt deputāta mandātu Bartoševičs iesniedza piektdien elektroniski.

Politiķis iepriekš medijiem sacīja, ka lēmums nolikt Seima deputāta mandātu ir labi pārdomāts un nav spontāns. Viņš apgalvoja, ka no mandāta atsakās ar veselības problēmām saistītu privātu iemeslu dēļ.

Jau vēstīts, ka pirmdien dažas stundas pēc tam, kad Bartoševičs paziņoja par mandāta nolikšanu, Lietuvas ģenerālprokurore Nida Grunskiene lūdza parlamentu atcelt viņa tiesisko imunitāti saistībā ar pirmstiesas izmeklēšanu aizdomās par seksuāla rakstura noziegumu pret nepilngadīgu personu.

Kā informēja ģenerālprokuratūra, pērn novembrī sākta pirmstiesas izmeklēšana pēc Kriminālkodeksa pantiem, kas paredz atbildību par seksuālu uzbrukumu un uzmākšanos bērnam vai nepilngadīgajam.

35 gadus vecais Bartoševičs visas aizdomas noliedz.

Lietuvas Konstitūcija noteic, ka Seima deputāti ir pasargāti pret kriminālvajāšanu. Tiesisko imunitāti var atcelt ar parlamenta balsojumu.

2020.gada oktobrī Seima vēlēšanās tagadējā ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa vadītā konservatīvā partija ieguva 50 deputāta mandātus. Seimā ir 141 deputāts.