Pasaulē
2022. gada 7. decembris, 10:24

"Princis Heinrihs XIII" mēģinājis sagrābt varu Vācijā

Jauns.lv

Vācijas policija novērsusi labējo ekstrēmistu plānoto valsts apvērsumu, kuru vadījis kāds "princis Heinrihs XIII", kurš saistīts ar Krieviju.

Specvienību reidos visā valstī arestēti 25 cilvēki, kuri darbojušies teroristiskā organizācijā “Reichsbürger” vai to atbalstījuši. Šī organizācija neatzīst Vācijas valsts pastāvēšanu pašreizējās republikas formā, cenšoties atjaunot monarhiju, par paraugu ņemot 1871. gada Otro reihu.

foto: dpa/picture-alliance
Vācijas policijas reids

Sazvērnieki plānojuši par valsts vadītāju iecelt kādu 71 gadu vecu vīrieti, kurš dēvēts par "princi Heinrihu XIII" un cēlies no dižciltīgas dzimtas. Par otru grupējuma vadītāju tiek minēts kāds 69 gadus vecais bijušais desantnieks "Rūdigers fon P."

Prokuratūra paziņoja, ka "Heinrihs XIII" bija sazinājies ar Krievijas amatpersonām, lai vienotos par jauno kārtību valstī pēc pašreizējās valdības gāšanas, raksta britu tabloīds "The Sun". "Heinriha XIII" līdzdalībniece esot kāda krieviete Vitālija B.

Arestēto sazvērnieku rindās ir tiesnese un bijusī Bundestāga deputāte no galēji labējās "Alternatīva Vācijai", kas nosaukta kā "Birgita M.", vēsta izdevums "Der Spiegel".

Kopš 2021.gada novembra plānojot varas sagrābšanu, ekstrēmisti jau izveidojuši alternatīvas varas struktūras. Sazvērnieku rindās darbojās bijušie elites specvienību karavīri. Plānotās varas sagrābšanas laikā ļaunprāši paredzējuši vardarbību pret valsts amatpersonām, nevairoties no slepkavībām. Organizācija ir dažādu sazvērestību teoriju piekritēja un uzskata, ka Vācija ir tā dēvētās "dziļās valsts" pārvaldībā.

Operācija notiek vienlaikus 11 federālajās zemēs, kratīšana veikta vairāk nekā 130 mājās un birojos. Aresti veikti ne tikai pašā Vācijā, bet arī Austrijā un Itālijā.