foto: AFP/Scanpix
Ukrainai palīdz NATO specvienību militāro instruktoru tīkls, apgalvo laikraksts
Pasaulē
2022. gada 26. jūnijs, 17:14

Ukrainai palīdz NATO specvienību militāro instruktoru tīkls, apgalvo laikraksts

Jauns.lv / LETA

Ukrainai palīdz ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un NATO specvienību militāro instruktoru tīkls, raksta avīze "The New York Times", atsaucoties uz saviem avotiem ASV un Eiropas Savienības (ES) politiskajās aprindās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Instruktori atrodas arī NATO militārajās bāzēs ārpus Ukrainas. "The New York Times" raksta, ka specvienības koordinē ārvalstu militārās palīdzības plūsmu uz Ukrainu un nodrošina Ukrainas militārpersonām izlūkošanas datus, lai palīdzētu novērst uzbrukumu draudus ieroču un tehnikas konvojiem. Pašā frontes līnijā NATO militāro instruktoru nav, viņi karadarbībā nepiedalās.

Drīz pēc kara sākuma Ukrainā ASV armijas 10. īpašo uzdevumu spēku grupa, kas savulaik apmācīja Ukrainas specvienības, izveidoja koalīcijas vienību ar NATO sabiedroto spēkiem, lai koordinētu palīdzību Ukrainai. Tagad tajā ietilpst 20 valstis. ASV armijas pārstāve Kristīne Vormuta sacīja, ka vienība palīdz nodrošināt konvojus, kas piegādā Rietumu ieročus Ukrainai, un palīdz Ukrainas armijai ar izlūkošanas informāciju par Krievijas spēku draudiem.

Koordinācijas vienība veidota pēc līdzīgas struktūras, kas darbojās konflikta laikā Afganistānā. Tā ir tikai viena no vairākām palīdzības iniciatīvām, kas tiek sniegta Pentagona Eiropas nodaļas vadībā. Piemēram, Ramšteinas militārajā bāzē Vācijā darbojas ASV gaisa spēku vienība "Gray Wolves", kas konsultē Ukrainas gaisa spēkus par taktiku.