Pasaulē
2022. gada 25. jūnijs, 23:20

ASV turpinās protesti pret Augstākās tiesas lēmumu abortu jautājumā

Jauns.lv / LETA

ASV sestdien otro dienu pēc kārtas turpinās protesti pret Augstākās tiesas lēmumu atļaut štatiem aizliegt vai ierobežot abortus.

foto: AP/Scanpix
Protesti Vašingtonā.

Jau ziņots, ka ASV Augstākā tiesa piektdien atcēla 1973.gada spriedumu lietā "Rou pret Veidu", kas noteica, ka konstitūcija paredz sievietēm tiesības uz abortu, jo pamatlikumā noteiktas tiesības uz privātumu attiecībā uz savu ķermeni. Tomēr piektdien tiesa pasludināja, ka "konstitūcija neparedz tiesības uz abortu".

"Pilnvaras regulēt abortus tiek atdotas tautai un tās ievēlētajiem pārstāvjiem," paziņoja Augstākā tiesa.

foto: AP/Scanpix
Protesti Indianā.

Gaidāms, ka apmēram pusē no 50 ASV štatiem tiks aizliegti vai būtiski ierobežoti aborti, bet sievietēm, lai veiktu abortu, būs jādodas uz citu štatu.

Šāds Augstākās tiesas spriedums kļuva iespējams, jo Augstākās tiesas sastāvu papildinājuši trīs konservatīvi tiesneši, kurus nominēja iepriekšējais prezidents Donalds Tramps. Līdz ar to konservatīvajiem Augstākajā tiesā ir vairākums.

foto: AP/Scanpix
Protesti Vašingtonā.

Nedēļas nogalē visā ASV plānoti desmitiem protestu pret Augstākās tiesas lēmumu. Aktīvisti bažījas, ka Augstākā tiesa esošajā sastāvā nākotnē varētu ierobežot arī tiesības uz viendzimuma laulībām un kontracepciju.

ASV prezidents Džo Baidens nodēvēja Augstākās tiesas lēmumu abortu jautājumā par traģisku kļūdu, kas radusies no "ekstrēmas ideoloģijas".

"Es zinu, cik sāpīgs un postošs šis lēmums ir daudziem amerikāņiem," Baltajā namā sestdienas rītā sacīja Baidens.

Piektdienas vakarā simtiem cilvēku protestēja pie Augstākās tiesas nama, kur protesti turpinās arī sestdien.

Misūri štatā, kas nekavējoties aizliedza abortus, neparedzot izņēmumus pat izvarošanas un incesta gadījumos, protesti notika Sentluisā pie štata pēdējās aborta klīnikas.

Sestdienas rītā jau vismaz astoņi štati bija pasteigušies aizliegt abortus - Alabama, Ārkanzasa, Kentuki, Luiziāna, Misūri, Oklahoma, Dienviddakota un Jūta.

Tikmēr vairāki štati, kuros pie varas ir demokrāti, jau gatavojas pacientu pieplūdumam klīnikās uz abortu veikšanu, un trīs štati - Kalifornija, Oregona un Vašingtona - nākušas klajā ar kopīgu solījumu aizstāvēt piekļuvi abortam.