2022. gada 14. jūnijs, 22:45

Somijā demontēs pēdējo Ļeņina pieminekli

Jauns.lv / LETA

Somijas dienvidu pilsētas Kotkas dome pirmdien nolēmusi pārvietot Krievijas lielinieku pirmā vadoņa Vladimira Ļeņina pieminekli uz muzeju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz ar šī pieminekļa demontēšanu nekur Somijā pilsētu laukumos un ielās vairs nebūs atrodams neviens Ļeņina piemineklis.

Ļeņina pieminekli, kura autors ir igauņu tēlnieks Mati Varikins, 1979.gadā, Igaunijai tobrīd atrodoties PSRS okupācijā, Kotkai uzdāvināja sadraudzības pilsēta Tallina.

Gadu gaitā piemineklis ticis vairākkārt bojāts, un diskusijas par tā nākotni Kotkā notika vēl ilgu laiku pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pilsētas dome ierosināja pārvietot pieminekli uz vietējo muzeju, jo tas aizskar to cilvēku piemiņu, kuri gājuši bojā komunistiskā režīma noziegumu rezultātā. Tajā pašā laikā vietējais muzejs ierosināja atstāt pieminekli esošajā vietā, bet pievienot plāksni, kurā paskaidrota tā vēsture.

Muzejs arī piedāvāja nogādāt pieminekli Ļeņina muzejam Tamperē, bet tas atteicies no šādas dāvanas.

Kotkas domē pirmdien ar 41 balsi pret deviņām tika nolemts Ļeņina pieminekli demontēt.

Arī Turku varasiestādes aprīlī novāca Ļeņina pieminekli, kā iemeslu minot Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ļeņina piemineklis Turku vēsturiskajā centrā tika novietots 1977.gadā kā toreizējās Ļeņingradas (tagadējās Sanktpēterburgas) dāvana Somijas pilsētai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās