foto: AFP/Scanpix
Grupa ASV senatoru paziņo par priekšlikumu ieroču kontroles jomā
Amerikāņi protestē pret bruņoto vardarbību
Pasaulē
2022. gada 12. jūnijs, 21:15

Grupa ASV senatoru paziņo par priekšlikumu ieroču kontroles jomā

Jauns.lv / LETA

Grupa ASV senatoru, kurā pārstāvēti gan republikāņi, gan demokrāti, svētdien paziņojusi par pasākumiem, kuru mērķis būs ierobežot pieaugošo bruņoto vardarbību valstī.

Prezidents Džo Baidens šo priekšlikumu novērtējis atzinīgi, lai gan tas krietni atpaliek no tām prasībām ieroču kontroles jomā, uz kurām aicinājis viņš pats.

„Šodien mēs paziņojam par saprātīgu, abu partiju atbalstītu priekšlikumu, kas vērsts uz to, lai aizsargātu mūsu bērnus, gādātu par skolu drošību un samazinātu vardarbības draudus valstī," norādīts 20 senatoru izplatītajā paziņojumā.

Priekšlikums paredz stingrāk pārbaudīt ieroču pircējus, kas nav sasnieguši 21 gada vecumu, un palielināt resursus, kas palīdzētu štatiem gādāt, lai ieroči nenonāk tādu cilvēku rokās, kuri var apdraudēt citus vai paši sevi.

Pēc nesenā uzbrukuma Teksasas štata Uvaldes pilsētas pamatskolā, kur 18 gadus vecs jaunietis nošāva 19 skolēnus un divus skolotājus, Baidens uzrunā televīzijā aicināja pastiprināt ieroču kontroli un vērsties pret ieroču lobiju.

Senatoru grupas priekšlikumu Baidens nosaucis par svarīgu soli.

"Protams, tas neparedz visu, kas, manuprāt, vajadzīgs, tomēr ietver svarīgus soļus pareizajā virzienā, un tas būtu nozīmīgākais tiesību akts ieroču drošības jomā Kongresā pēdējo gadu desmitu laikā," viņš norādījis.