foto: Shutterstock
Baidens ASV izsludinājis ārkārtas stāvokli
Džo Baidens
Pasaulē
2022. gada 6. jūnijs, 21:33

Baidens ASV izsludinājis ārkārtas stāvokli

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Džo Baidena paziņojumā teikts, ka ir vairāki faktori, kas apdraud ASV spēju nodrošināt pietiekamu elektroenerģijas ražošanu. Šie faktori ietver Krievijas iebrukuma Ukrainā izraisītās kļūmes enerģijas tirgos un ekstrēmas laika apstākļu parādības, ko padziļina klimata pārmaiņas.

Tā vēsta RBK-Ukraina, atsaucoties uz Baltā nama mājaslapu.

Dažās ASV daļās sausums kombinācijā ar spēcīgo karstumu vienlaikus izraisa elektroenerģijas deficītu un rekordlielu pieprasījumu pēc tās.

Rezultātā Federālā enerģētikas regulēšanas komisija un Ziemeļamerikas elektroapgādes drošības korporācija brīdināja par īstermiņa problēmām ar elektroenerģijas piegādēm.

Tāpat paziņojumā teikts, ka ASV lielāko daļu moduļu saules elektrostacijām importē no Dienvidaustrumāzijas, taču pēdējā laikā nespēj tos piegādāt pietiekamā daudzumā. Tāpēc valdība strādā, lai paplašinātu iekšējās saules enerģijas ražošanas jaudas.

"Līdz ar to es izsludinu ārkārtas stāvokli sakarā ar draudiem par pietiekamu elektroenerģijas izstrādes jaudu trūkumu gaidāmā patēriņa pieprasījuma apmierināšanai," norādīja Baidens.

Saskaņā ar dekrētu saules moduļu imports ASV tiks atbrīvots no nodevām uz vienu gadu.