foto: AFP/Scanpix
"Nevajag dzert trankvilizatorus." Atvaļināts pulkvedis Krievijas TV sniedz skarbu vērtējumu par karu Ukrainā
Ukrainas specvienības karavīrs novēro teritoriju pie sagrauta tilta uz ceļa netālu no Ruskas Lozovas ciema, uz ziemeļiem no Harkivas, 2022. gada 16. maijā.
Pasaulē
2022. gada 17. maijs, 12:54

"Nevajag dzert trankvilizatorus." Atvaļināts pulkvedis Krievijas TV sniedz skarbu vērtējumu par karu Ukrainā

Jauns.lv

Krievijas valsts mediju ierasti propagandisko naratīvu par Putina karu Ukrainā vakar pamatīgi iedragāja atvaļināts krievu pulkvedis, kurš sniedza neparasti vaļsirdīgu un tiešu situācijas novērtējumu uz frontes līnijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mihails Hodarenoks, bijušais pretgaisa aizsardzības komandieris un dažu Padomju Savienības augstāko militāro skolu absolvents, uzstājās vienā no Krievijas skatītākajiem sarunu šoviem, lai brīdinātu, ka karš iet slikti un, visticamāk, kļūs sliktāk, un ka draudi ar kodolieročiem patiesībā "izskatās visai uzjautrinoši".

Ukraina, viņš sacīja, drīzumā būs mobilizējusi vairāk nekā miljons karavīru, kurus apmācīs Rietumi un aprīkos ar moderniem ieročiem, kuri būs gatavi cīnīties un iet bojā, lai aizsargātu dzimteni pret Krieviju.

Atkaujoties no propagandistes Olgas Skabejevas vairākkārtējiem iebildumiem, ka armija lielākoties tiks veidota no iesaucamiem, Hodarenoks uzstāja, ka tam, kā tiek vervēta armija, nav nozīmes, "patiesībā svarīgākais ir vēlme cīnīties, un Ukraina gatavojas cīnīties līdz pēdējam vīram."

Krievijas nostāja uz pasaules skatuves nav labāka, viņš piebilda, norādot, ka "mēs esam pilnīgā ģeopolitiskā izolācijā un ka, lai kā mums riebtos to atzīt, faktiski visa pasaule ir pret mums. Un tā ir tā situācija, no kuras mums jātiek ārā."

Uzstājoties vakara sarunu šovā, kurā Skabejeva stingri ietur Kremļa līniju, esot pazīstama kā "Putina TV dzelzs lelle", Hodarenoks mudināja atbrīvoties no "informācijas trankvilizatoriem" un objektīvi paskatīties uz situāciju.

Pirmkārt, viņš teica, ka baumas par "morālu un psiholoģisku sabrukumu Ukrainas bruņotajos spēkos, kas it kā ir uz kaut kādas morāles krīzes robežas maigi izsakoties, ir nepatiesas".

"Situācija ir tāda, ka Ukrainas bruņotie spēki spēj apbruņot miljons cilvēku, kuri būs aprīkoti ar Rietumu ieročiem un apmācīti, kā tos izmantot NATO sastāvā esošām armijām. Tātad miljons bruņotu Ukrainas karavīru ir jāuztver kā ļoti tuvās nākotnes realitāte," viņš sacīja.

"Vēlme aizsargāt savu dzimteni tādā nozīmē, kā tā pastāv Ukrainā, tā tiešām tur eksistē, viņi domā cīnīties līdz pēdējam vīram. Galu galā uzvaru kaujas laukā nosaka augsts morāles līmenis personāla vidū, kas izlej asinis par idejām, par kurām tā ir gatava cīnīties."

Mudinot apkārtējos "saglabāt reālisma izjūtu", viņš brīdināja, ka "agrāk vai vēlāk vēstures realitāte tevi tik smagi piemeklēs, ka tu to nožēlosi."

Šī nav pirmā reize, kad Hodarenoks izteicis šādas bažas. Vēl pirms kara sākuma viņš rakstīja, ka ukraiņi cīnīsies kā elle, lai aizstāvētu savu valsti, un ka Krievija iet garākā, asiņainākā un krietni dārgākā konfliktā, nekā gatavojas.

Tā arī nav pirmā reize, kad viņš izteicies valsts televīzijā. Pirms Putina Uzvaras dienas runas 9. maijā viņš brīdināja, ka baumota karaspēka masveida mobilizācija neatrisinās problēmas, ar kurām saskaras Krievijas militāristi.

Joprojām gan nav skaidrs, vai kāds un jo īpaši Kremlī esošie Hodarenoku uzklausa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās