foto: AP/Scanpix
Bulgārija atkarību no Krievijas varētu izbeigt tikai pēc diviem gadiem
Bulgārijas premjerministrs Kirils Petkovs
Pasaulē
2022. gada 17. maijs, 07:49

Bulgārija atkarību no Krievijas varētu izbeigt tikai pēc diviem gadiem

Jauns.lv / LETA

Bulgārija spēs diversificēt naftas importu, šai ziņā izbeidzot atkarību no Krievijas, tikai pēc diviem gadiem, paziņoja Bulgārijas valdības vadītājs Kirils Petkovs pēc sarunas ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti.

Petkovs sacīja, ka Bulgārijai ir jākļūst par izņēmumu no Eiropas Savienības (ES) noteikta Krievijas naftas embargo, jo Bulgārija naftas importa ziņā ir atkarīga no Krievijas par 95%. 

Viņš arī atgādināja, ka Krievija jau ir pārtraukusi dabasgāzes piegādes Bulgārijai, tātad Sofija ir samazinājusi Vladimira Putina režīma finansēšanu.

Bulgārijas cerības izbeigt savu atkarību no Krievijas naftas ir saistītas ar jauna termināļa būvniecību Grieķijā. 

"Mēs pašlaik runājam par iespēju iegādāties Grieķijas ostu akcijas. Es uzskatu, ka mums kopā ar Grieķiju vajag ļoti ātri investēt ziemeļu-dienvidu virzienā, lai izveidotu infrastruktūru, kas mums dos tādu iespēju. Mēs uzskatām, ka divi gadi ir pietiekams periods, lai ar intensīvu darbu atbrīvotos no tās atkarības, kādā mēs esam pašlaik," sacīja Petkovs. 

Bulgārijas prasību varētu atbalstīt arī Vācija, paziņoja Bulgārijas prezidents Rumens Radevs pēc vizītes Berlīnē, kur viņš tikās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru.

ES pagaidām nevar apstiprināt Krievijas naftas embargo, jo pret to ir Ungārija. Iepriekš ziņots, ka izņēmums no šī embargo varētu tikt noteikts Ungārijai, Čehijai un Slovākijai, jo šīm valstīm nav pieejas jūrai un tāpēc tām ir sarežģītāk aizstāt Krievijas naftu.