Pasaulē
2022. gada 5. aprīlis, 22:36

Zelenskis izsaka līdzjūtību Lietuvai par kinorežisora Manta Kvedaraviča nāvi aplenktajā Mariupolē

Jauns.lv / LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vēstulē Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam izteicis līdzjūtību par lietuviešu kinorežisora Manta Kvedaraviča nāvi Krievijas karaspēka aplenktajā Mariupolē.

"Savā un Ukrainas tautas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību Lietuvas prezidentam un visai lietuviešu tautai saistībā ar Krievijas okupantu pastrādāto pazīstamā kinorežisora Manta Kvedaraviča slepkavību Mariupolē. 2016. gadā viņš uzņēma filmu par mūsu mierīgo Mariupoli, kas neilgi pirms tam bija iekļuvusi Donbasa kara priekšējās līnijās, bet tagad tur laupīta dzīvība viņam pašam. Lai viņam mūžīgs miers," teikts vēstulē.

Ukrainas prezidents lūdzis izteikt līdzjūtību režisora ģimenei un tuviniekiem un paudis cerību, ka "Kvedaraviča dzīve, viņa mākslinieciskais mantojums un uzupurēšanās iedvesmos arī citus iestāties par pašu galveno - patiesību, brīvību un taisnīgumu".

"Tieši no tā šobrīd atkarīga demokrātiskas un brīvas Ukrainas nākotne un arī visas Eiropas nākotne," viņš uzsvēris.

Par Kvedaraviča nāvi svētdien ziņoja Lietuvas portāls "15min", norādot, ka 45 gadus vecais režisors sestdien nogalināts Mariupolē, kad automobilim, kurā viņš braucis, trāpījusi raķete.

Taču Ukrainas žurnāliste Albina Ļvutina, kas strādājusi kopā ar Kvedaraviču, otrdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka viņš gājis bojā citādi - saņemts gūstā, nošauts un viņa ķermenis "vienkārši izmests", bet viņa sievai, rfiskējot ar pašas dzīvību, izdevies pārvest viņu dzimtenē. Pēc viņas vārdiem, režisora tuvinieki apzināti centušies slēpt informāciju par viņa nāvi, lai tas būtu paveicams.

"Bezdvēseliskie krievu karavīri saņēma Mantu gūstā un nogalināja, un tad vienkārši nometa. Viņa sieva paveikusi neiespējamo - apšaudītajā Mariupolē spējusi viņu atrast un pārvest uz dzimto Lietuvu. Lai nenogalinātu viņu pašu, lai neiznīcinātu viņa mirstīgās atliekas, informāciju nācās slēpt," rakstījusi Ļvutina.

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon
28

"Vēlāk tiks veikta tiesu medicīniskā ekspertīze. Tas nebija 2.aprīlis, kad Mants gāja bojā, lai gan tā tika rakstīts, - tobrīd mēs jau darījām visu, lai izdotos viņu izvest," stāstījusi žurnāliste. "Tai laikā, kad par viņa nāvi paziņoja Ukrainas prezidenta kanceleja un Volodimirs Zelenskis, viņa sieva jau vairākas stundas ar zārku gaidīja uz izbraukšanu no Krievijas. Automašīnu ar cinka zārku robežsargi pētīja īpaši rūpīgi. Mēs vairākas dienas riskējām ik minūti. (..) Nu viņi jau ir Lietuvā."

Mants Kvedaravičs dzimis 1976. gadā Biržos, Viļņas universitātes Vēstures fakultātē ieguvis arheologa specialitāti, Oksfordas universitātē - maģistra grādu sociālajā un kultūras antropoloģijā un Kembridžas universitātē - doktora grādu sociālantropoloģijā.

2011. gadā tapusī Kvedaraviča debijas filma "Barzah", kas vēsta par Čečeniju, kļuvusi par vienu no godalgotākajām lietuviešu dokumentālajām filmām.

2016. gadā Kvedaravičs uzņēma filmu eseju "Mariupole", bet 2019. gadā uz ekrāniem iznāca viņa spēlfilma "Partenons".