Pasaulē
2022. gada 20. janvāris, 13:22

ASV republikāņu senatori bloķē Baidena atbalstīto vēlēšanu reformu

Jauns.lv / LETA

ASV republikāņu senatori trešdien devuši nāvējošu triecienu prezidenta Džo Baidena atbalstītajiem likumprojektiem, kas paplašinātu pieeju vēlēšanām un novērstu praksi, kura saskaņā ar Baidena teikto tiek izmantota, lai apgrūtinātu afroamerikāņu un demokrātu atbalstītāju iespējas nobalsot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Likums par balsošanas brīvību un Džona Lūisa balsošanas vēlēšanu tiesību veicināšanas likums, kas pagājušajā nedēļā tika pieņemti Pārstāvju palātā, Senātā tika noraidīti.

"Es esmu dziļi vīlies, ka Senāts nav iestājies par mūsu demokrātiju. Es esmu vīlies, bet mani tas neatturēs," uzreiz pēc balsojuma sociālajos medijos paziņoja Baidens.

"Mēs turpināsim virzīt nepieciešamos likumprojektus un mēģināsim panākt Senāta procedūras izmaiņas, kas aizsargās pamattiesības balsot," paziņoja prezidents.

Demokrāti un balsošanas tiesību aktīvisti apgalvo, ka šie likumprojekti ir nepieciešama atbilde republikāņu centieniem ierobežot balsošanu, sevišķi melnādaino un latīņamerikāņu vēlētāju vidū.

foto: Ekrānuzņēmums
ASV republikāņu senatori trešdien devuši nāvējošu triecienu prezidenta Džo Baidena atbalstītajiem likumprojektiem.

"Es zinu, ka tagad nav 1965.gads. Tieši tas mani tā sadusmo. Ir 2022.gads, un viņi uzkrītoši likvidē vēlēšanu iecirkņus apgabalos, kur melnādaino un latīņamerikāņu visvairāk," Senātā norādīja Ņūdžersijas demokrātu senators Korijs Bukers.

"Es to neizdomāju. Tas ir fakts," viņš uzsvēra.

Pēc eksprezidenta Donalda Trampa nepamatotajiem apgalvojumiem, ka pēdējās prezidenta vēlēšanās notikusi plaša krāpšanās, konservatīvie štati aizvadītā gada laikā ieviesuši virkni noteikumi, kas apgrūtina balsošanu.

Likums par balsošanas brīvību noteiktu vēlēšanu dienu par valsts brīvdienu, atvieglojot visiem vēlētājiem nokļūšanu vēlēšanu iecirkņos, ļautu štatiem rīkot iepriekšējo balsošanu vismaz divas nedēļas pirms vēlēšanu dienas, tostarp naktīs un nedēļas nogalēs, ļautu balsot pa pastu bez īpaša pamatojuma un pieprasītu, lai štati padara balsošanu pieejamāku cilvēkiem ar invaliditāti, un noteiktu, ka štatiem, kuros balsošanai nepieciešamas personas apliecības, jāpaplašina pieņemamo personas identifikācijas veidu klāsts. Štatiem būtu arī jānodrošina iespēja reģistrēties balsošanai vēlēšanu dienā un reģistrēties internetā.

Likums arī risinātu problēmu, ka vēlēšanu apgabalu robežas tiek mainītas par labu valdošajai partijai.

Džona Lūisa balsošanas vēlēšanu tiesību veicināšanas likuma mērķis bija anulēt 2013.gadā Augstākās tiesas pieņemto lēmumu, ar kuru tika atceltas būtiskas 1965.gada Balsstiesību likuma daļas, un tas pieprasītu štatiem ar diskriminācijas vēsturi saņemt federālu atļauju pirms izmaiņu izdarīšanas vēlēšanu likumos.

Taču visi 50 republikāņu senatori nobalsoja pret šīm reformām, apgalvojot, ka ierobežojumi balsošanai pa pastu un stingras prasības personu identificēšanā ir vienkārši veselais saprāts.

ASV Senāta noteikumi paredz, ka zināmu lēmumu pieņemšanai, tostarp šajā gadījumā, vajadzīgs "supervairākums" - vismaz 60 no 100 senatoru balsīm. Tas apgrūtina lēmumu pieņemšanu tagadējā Senātā, kurā ir 50 demokrātu senatori un 50 republikāņu senatori, bet neizšķirta balsojuma gadījumā demokrātiem vienkāršu vairākumu nodrošina viceprezidente Kamala Herisa ar savu balsi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās