Pasaulē
2022. gada 20. janvāris, 11:39

Frizieris koncertzālē un fitnesa nodarbības mākslas muzejā: tā pret Covid-19 ierobežojumiem protestē kultūras nozare Amsterdamā

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Nīderlandē tika atviegloti mēnesi ilgušie “lokdauna” nosacījumi, atļaujot sporta zālēm, skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem un veikaliem atsākt darbu. Tomēr kultūras nozarei vēl kādu laiku jāpaliek dīkstāvē. Protestējot pret jaunajiem noteikumiem, muzeji un koncertzāles Amsterdamā piedāvāja neierastus pakalpojumus.

Kultūras nozare Amsterdamā protestē pret ierobežojumiem, piedāvājot skaistumkopšanas pakalpojumus muzejos un koncertālēs

Pagājušajā nedēļā Nīderlandē tika atviegloti mēnesi ilgušie “lokdauna” nosacījumi, atļaujot sporta zālēm, skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem un veikaliem atsākt darbu. Tomēr ...

gallery icon
22

Aptuveni 50 cilvēkiem bija iespēja ierasties uz performanci “Frizieru koncertzālē” – apmeklētāji ne vien tika pie jauna matu sakārtojuma, bet arī izbaudīja orķestra mūziku 130 gadu vecā koncertzālē.

“Mēs šos ierobežojumus nesaprotam, un tiem nav laba pamatojuma, jo pēdējo divu gadu laikā esam pierādījuši, ka doties uz koncertu vai apmeklēt muzeju ir ļoti droši,” sacīja koncertzāles "Concertgebouw” vadītājs Simons Reininks.

“Tā ir mūsu profesija – pūļu pārvaldīšana. Mēs zinām, kā rīkoties ar lieliem pūļiem. Un mēs to esam jau iepriekš darījuši ļoti, ļoti drošā veidā,” Reininks piebilda.

Savukārt pāri ielai esošajā Van Goga muzejā 10 apmeklētājiem bija iespēja izmantot manikīra pakalpojumus, un vēl 10 – friziera.

“Ko tādu mēs Van Goga muzejā noteikti darām pirmo reizi,” ziņu aģentūrai “Associated Press” sacīja muzeja direktore Emīlija Gordenkere. “Es saprotu, ka valdība ir atvērusi sporta zāles, bet... cilvēkiem ir nepieciešamas arī garīgās sporta zāles, un muzejs ir vieta, kur aizvien vairāk cilvēku ierodas, lai dotu savai ikdienai nozīmi."

“Mentālās veselības tēma ir īpaši svarīga mūsu muzejam, saprotot paša Vinsenta nav Goga psihoemocionālo stāvokli,” uzsvēra Gordenkere.

Kultūras un mediju valsts sekretāre Guneja Uslu pauda izpratni pret protestu, tomēr mudināja ievērot piesardzību.

“Kultūras nozare radošā veidā pievērš uzmanību šai situācijai. Es saprotu, ka šis ir sauciens pēc palīdzības un ka mākslinieki vēlas parādīt visu skaisto, ko viņi mums var piedāvāt,” Uslu rakstīja mikroblogošanas vietnē “Twitter”. “Taču sabiedrības atgriešanai ierastajā ritmā jānotiek pakāpeniski. Kultūra ir dienaskārtības augšgalā.”

Kā ziņots, veikali, vingrošanas zāles, frizētavas, bordeļi un sporta klubi, kas Nīderlandē kopš Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu perioda bija slēgti, no sestdienas, 15. janvāra, atkal drīkst strādāt līdz plkst. 17. Tikmēr bāri, restorāni, kafejnīcas un kultūrvietas paliks slēgtas vismaz līdz 25. janvārim.

Nīderlandes valdība paziņojusi, ka 25. janvārī tiks izskatīta tālāka Covid-19 ierobežojumu mīkstināšana.

Ignorējot aicinājumus nepulcēties, ļaudis Nīderlandē dodas slidot pūļos

gallery icon
27

Skaistā Amsterdama Ziemassvētku lokdauna gaidās 2021. gada 18. decembrī

gallery icon
13