Pasaulē
2022. gada 10. janvāris, 20:01

ES atjauno aviosatiksmi ar Āfrikas dienvidiem

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien vienojušās atjaunot aviosatiksmi ar Āfrikas dienvidiem, paziņojusi Francija, kas pašreiz ir ES prezidējošā valsts.

Taču ceļotājiem no Botsvānas, Svatini, Lesoto, Mozambikas, Namībijas, Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) un Zimbabves būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts iepriekšējo 72 stundu laikā.

"Dalībvalstis šorīt vienojās (..) atļaut atsākt gaisa satiksmi ar Āfrikas dienvidu valstīm," paziņoja Francija.

"Uz ceļotājiem no šī apgabala joprojām attieksies veselības aizsardzības pasākumi, kas attiecas uz ceļotājiem no trešajām valstīm," norādīts paziņojumā.

ES aizliedza ceļošanu uz septiņām Āfrikas valstīm 26.novembrī - pāris dienas pēc tam, kad Āfrikas dienvidos tika atklāts koronavīrusa omikrona paveids.

ES līderi skaidroja, ka ierobežojumi bija nepieciešami, lai ierobežotu omikrona paveida izplatīšanos Eiropā un dotu laiku balstvakcinācijai.

Pētniecības un datu apstrādes kompānijas "Our World in Data" pirmdien publiskotie dati liecina, ka jaunais koronavīrusa vilnis, ko izraisījis omikrona paveids, Āfrikas dienvidu valstīs, izņemot Botsvānu, kulmināciju sasniedza pirms trim četrām nedēļām.

Tikmēr vairākās ES valstīs, tostarp Beļģijā, Dānijā un Francijā omikrona paveids pēdējās pāris nedēļās ir kļuvis par dominējošo variantu.

Tomēr lielākajā daļā Eiropas Savienības delta joprojām ir dominējošais koronavīrusa paveids, taču to ātri aizstāj omikrona variants.

ES strauji pieaug saslimušo skaits, bet hospitalizēto Covid-19 pacientu un nāves gadījumu skaits tik strauji nepieaug, kas skaidrojams ar plašajām vakcinācijas un balstvakcinācijas programmām.

Taču pastāv bažas, ka veselības aprūpes sistēmas ES valstīs var tikt pārslogotas, pieaugot saslimušo skaitam, un no tā var ciest arī skolas un darbavietas.

Atsevišķas ES valstis šo bažu pamudinātas ir noteikušas stingrākas prasības ieceļotājiem no valstīm, kas atrodas ārpus ES.

Eiropas Savienībā ceļošanas atvieglošanai tiek izmantots digitālais Covid-19 sertifikāts.