foto: ZUMAPRESS.com
Aina omikrona skartajā Dienvidāfrikā izmainījusies: straujāk nekā jebkad iepriekš pieaug hospitalizācija
Pasaulē
2021. gada 6. decembris, 13:30

Aina omikrona skartajā Dienvidāfrikā izmainījusies: straujāk nekā jebkad iepriekš pieaug hospitalizācija

Jauns.lv

Omikrona uzliesmojums Dienvidāfrikas Gautengas provincē izraisījis straujāko hospitalizācijas pieaugumu kopš pandēmijas sākuma.

Ja vēl nesen Dienvidāfrikas ārsti pauda, ka vīrusa skartajos apgabalos esot zems hospitalizācijas līmenis, tad tagad aina ir krasi mainījusies.

Aizvadītajā nedēļā Gautenga pieredzējusi vairāk nekā 1000 saslimušo hospitalizāciju, kas ir četrkāršojusi tikai pirms divām nedēļām reģistrēto skaitu. Savukārt Dienvidāfrikā kopumā pagājušajā nedēļā līdz piektdienai tika reģistrēti 1802 hospitalizācijas gadījumi.

Ja pirms trim nedēļām septiņu dienu vidējais rādītājs bija 300 inficēšanās gadījumu, tad tagad 10 000.

Piemēram, 4. decembrī bija 16 366 jauno gadījumu, bet 5. decembrī - 11 125.

"Vīruss Dienvidāfrikā izplatās ārkārtīgi ātri. Pieaugums ir daudz straujāks nekā jebkad agrāk. Praktiski visi gadījumi, ko mēs šobrīd redzam Dienvidāfrikā, ir omikrons," norādījis Āfrikas Veselības pētniecības institūta Dienvidāfrikā direktors Vilems Hanekoms.

Arī profesors Rūdo Mativha, intensīvās terapijas speciālists Krisa Hani Baragvanata akadēmiskajā slimnīcā Johannesburgas nomalē, laikrakstam "Telegraph" paudis bažas par straujo izplatību un hospitalizāciju: "Mums nevajadzētu redzēt šādus skaitļus tik ātri."

Lai arī omikrona lipīgums nav apšaubāms, tomēr joprojām ir neskaidrība par to, cik efektīvas ir vakcīnas, jo Dienvidāfrikā vakcinēti vien 25% iedzīvotāju, turklāt vairums no tiem ir seniori.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) zinātnieku provizoriskais pētījums liecina, ka omikrona paveida gadījumā ir trīsreiz lielāka atkārtotas inficēšanās varbūtība salīdzinājumā ar delta vai beta paveidiem.

Lai arī lielākā daļa gadījumu ir ar viegliem simptomiem vai asimptomātiski, tomēr pieaugošā hospitalizācija raisa bažas.

Pasaules veselības organizācija norādījusi, ka pagaidām vēl nav zināms par apstiprinātiem nāves gadījumiem pēc inficēšanās ar omikrona paveidu.

Jau ziņots, ka ar omikronu inficētie visbiežāk ciešot no muskuļu sāpēm, sausa klepus, izteikta noguruma, bet dažiem ir arī drudzis. Atšķirībā no delta varianta ar omikronu inficētie līdz šim nav ziņojuši ne par smaržas, ne garšas zudumu. Jāpiebilst, ka daļa stacionēto nav nojautuši, ka viņiem ir Covid-19.

Lai arī Dienvidāfrikas ārsti ir norādījuši, ka omikrona simptomi ir vieglāki nekā tie, ko izraisa globāli dominējošais delta variants, Pasaules veselības organizācija brīdina, ka vēl ir pāragri izdarīt secinājumus.

Jaunā paveida izplatīšanās jau ir novedusi pie brīdinājumiem, ka tuvākajos mēnešos vairāk nekā puse jauno Covid-19 gadījumu Eiropā var būt šī paveida gadījumi.