foto: REUTERS/SCANPIX
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko draud ar kodolieročiem
Baltkrievijas varas uzurpators Aleksandrs Lukašenko gatavs lūgt Krievijas prezidentu Baltkrievijā izvietot kodolieročus.
Pasaulē
2021. gada 2. decembris, 07:07

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko draud ar kodolieročiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Baltkrievijas režīma “prezidents” Aleksandrs Lukašenko, pēc visa spriežot, reaģējot uz NATO valstu ārlietu ministru sanāksmi Rīgā, intervijā Krievijas ziņu aģentūrai “Novosti” paziņojis, ka lūgs Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Baltkrievijā izvietot kodolieročus, gadījumā, ja ASV kodolieroči paradīsies Polijā.

Par NATO jeb ASV kodolieroču izvietošanas iespējām Austrumeiropā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs jau paziņojis pirms kāda laika, bet tagad, reaģējot uz NATO ārlietu ministru sanāksmi Rīgā, gan Lukašenko, gan Putins novembra pēdējā dienā paziņojuši par savu valstu militāriem pasākumiem, lai "neitralizētu" NATO draudus. Līdz ar to kodolieroči ļoti drīzā nākotnē varētu pietuvoties vēl tuvāk Latvijas robežām.

Lukašenko Baltkrievijā vēlas Krievijas kodolieročus:

“Ierosināšu Putinam atgriezt kodolieročus Baltkrievijā,” teica Lukašenko un piebilda, ka abi kopā ar Putinu sarunāšot, kādi kodolieroči tie būs. Pēc Lukašenko domām tiem jābūt “visefektīgākajiem” un Baltkrievijas teritorija jau esot gatava uzņemt lielās kaimiņvalsts kodolieročus.

Tā Lukašenko komentēja NATO ģenerālsekretāra Stoltenberga teikto par ASV kodolieroču izvietošanas iespējām Austrumeiropā. Jāatgādina, ka 19. novembrī NATO ģenerālsekretārs paziņoja, ka gadījumā, ja Vācija nolems kļūt par kodolbrīvu valsti, tad kodolieročus varētu izvietot citās NATO valstīs “uz austrumiem no Vācijas”.

Uz Lukašenko piedāvājumu jau reaģējusi Krievijas Valsts dome. Tās Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins intervijā portālam gazeta.ru sacījis: ja Aleksandrs Lukašenko ierosinās Krievijas kodolieročus izvietot savas republikas teritorijā, tad jautājums tiks izskatīts “ņemot vērā pašreizējo situāciju”:

“Jūs zināt, ka Baltkrievija ir mūsu sabiedrotā un mūsu valsts un sabiedroto aizsardzība ir mūsu prioritāte. Tajā pašā laikā ASV un to sabiedrotie izvieto ieročus netālu no mūsu robežām, mēs nevaram palikt vienaldzīgi pret to”.

Vienlaikus arī pašā Krievijā pieaug militarizācijas histērija. Krievijas propagandas kanāli, atspoguļot NATO ārlietu ministru sanāksmi Rīgā, uzsver, ka tajā NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs pirmo reizi Krievijā valdošo sistēmu nosaucis par “režīmu”. Un NATO leksikā “režīms” jau automātiski nozīmējot ienaidnieku.

foto: EPA/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins no sava bunkura, attālināti uzrunājot investīciju foruma “Rossija zovjot!” dalībniekus, lielījās ar savu NATO “savaldīšanas” bruņojumu – hiperskaņas ieročiem.

Krievijas prezidents Putins 30. novembrī, uzrunājot investīciju foruma “Rossija zovjot!” (“Krievija sauc!”) dalībniekus, norādīja, ka NATO Polijā un Rumānijā esot izvietojusi pretraķešu aizsardzības sistēmas un “tas mums rada draudus”:

“Tas ir acīmredzams fakts. Tas (pretraķešu sistēmu izvietošana) notika pēc mūsu lūgumiem to nedarīt. (..) Tieši reaģējot uz šīm darbībām, mēs bijām spiesti sākt izstrādāt hiperskaņas ieročus. Tā bija mūsu atbilde”.

NATO ģenerālsekretārs apmeklē Ādažu militāro bāzi

gallery icon
20

Rīgā viesojas augstas amatpersonas - EK priekšsēdētāja un NATO ģenerālsekretārs

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) svētdien tikās ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu un NATO ģenerālsekretāru Jensu ...

gallery icon
35

Lukašenko uzrunā migrantus uz Baltkrievijas un Polijas robežas

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piektdien migrantiem pie Polijas robežas sacījis, ka neapturēs viņu mēģinājumus iekļūt Eiropas Savienībā (ES), un aicinājis ...

gallery icon
12