foto: REUTERS/SCANPIX
Zviedrijā apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ar Covid-19 jauno paveidu
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 29. novembris, 21:40

Zviedrijā apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ar Covid-19 jauno paveidu

Jauns.lv / LETA

Zviedrijā reģistrēts pirmais Covid-19 jaunā Dienvidāfrikas jeb omikrona paveida gadījums, pirmdien paziņoja Sabiedrības veselības aģentūra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vīruss tika atklāts paraugā, kas tika paņemts pirms nedaudz vairāk kā nedēļas no ceļotāja, kurš nesen bijis Dienvidāfrikā.

Persona ir no Zviedrijas dienvidu reģiona Skones.

Jaunais paveids līdz šim konstatēts vairākās Eiropas valstīs, tostarp Čehijā, Dānijā, Nīderlandē, Vācijā, Lielbritānijā, Portugālē, Spānijā un Itālijā.

Kā ziņots, Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien pavēstīja, ka konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits kopš mēneša sākuma ir desmitkāršojies, pieaugot no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, daudzas valstis, tostarp arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ir apturējušas lidojumus no Āfrikas dienvidvalstīm.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.