Pasaulē
2021. gada 25. novembris, 10:26

Nekārtības Zālamana salu galvaspilsētā: protestētāji dedzina un izlaupa veikalus, uzbrūk policistiem

Jauns.lv / LETA

Zālamana Salu galvaspilsētā Honiarā ceturtdien, dienu pēc tam, kad demonstranti bija mēģinājuši ieņemt parlamentu un gāzt premjerministru Manasi Sogavari, izcēlušās jaunas nekārtības.

Pēc trešdien notikušajām nekārtībām tika noteikta komandantstunda, bet protestētāji to ignorēja un atkal izgāja ielās, uzbrūkot policijai un uzņēmumiem Honiaras ķīniešu kvartālā un dedzinot ēkas.

Kāds Honiaras iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms, stāsta, ka policija ir izveidojusi kontrolposteņus, tomēr nekārtības turpinājās vairāk nekā 24 stundas pēc to sākuma. Viņš saka, ka situācija ir saspringta.

Vietējie mediji ziņo, ka protestētāji izlaupa veikalus, bet policija pret viņiem lieto asaru gāzi. Citi aculiecinieki stāsta, ka notiek uzbrukumi uzņēmumiem, kas pieder ķīniešiem. Ķīnas vēstniecība uz šīm ziņām reaģējusi, paužot nopietnas bažas Zālamana Salu valdībai.

foto: Ekrānuzņēmums
Protesti Zālamana Salu galvaspilsētā Honiarā.

Vēstniecība lūdza Zālamana Salām "veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai stiprinātu Ķīnas uzņēmumu un personāla aizsardzību".

Video no notikumu vietas redzams, ka aizdedzinātas vairākas ēkas un virs galvaspilsētas augstu gaisā paceļas biezu dūmu mākonis.

Sogavare paziņojis, ka viņa valdība joprojām atrodas pie varas.

Vairāki simti demonstrantu trešdien aizdedzināja ēkas, tai skaitā policijas iecirkni, un izlaupīja veikalus, bet pēc tam devās gājienā uz parlamentu, pieprasot premjera Sogavares atkāpšanos.

Premjers nekavējoties noteica komandantstundu Honiarā. Viņš nosauca nekārtības par "bēdīgu un neveiksmīgu notikumu ar mērķi gāzt demokrātiski ievēlētu valdību" un solīja, ka atbildīgie "tiks tiesāti un sastaps pilnu likuma bardzību".

Tiek ziņots, ka vairums protestētāju ir no kaimiņos esošās Malaitas salas. Malaitas iedzīvotāji ilgi ir sūdzējušies, ka centrālā valdība viņus atstāj novārtā, un stingri iebilda pret Zālamana Salu lēmumu 2019.gadā izveidot diplomātiskās attiecības ar Ķīnu, pārtraucot tās ar Taivānu.

Opozīcijas līderis Metjū Vale aicinājis premjeru atkāpties un paziņojis, ka "36 stundu komandantstunda ir vēl viena reakcionāra atbilde, kas nav risinājums pašreizējai situācijai".

"Diemžēl cilvēku neapmierinātība un apslāpētas dusmas pret premjerministru nevaldāmi izplūst ielās, kur oportūnisti izmanto jau tā nopietno (..) situāciju," paziņoja Vale.

Sogavare šodien, uzrunājot tautu, paziņoja, ka valsts atrodas drošībā un valdība turpina darbu, piebilstot, ka par nekārtībām atbildīgie saskarsies ar visu likuma bardzību.

Līdzīgs konflikts starp salu iedzīvotājiem noveda pie Austrālijas vadītu miera uzturēšanas spēku izvietošanas Zālamana Salās no 2003.gada līdz 2017.gadam, un Velingtona un Kanbera uzmanīgi seko līdzi pašreizējai situācijai.

Jaunzēlandes Ārlietu ministrija šodien paziņoja, ka Zālamana Salu valdība nav lūgusi Jaunzēlandei palīdzību. Austrālijas amatpersonas vēl nav komentējušas situāciju.

2006.gadā pēc parlamenta vēlēšanām tika izdemolēts Honiaras ķīniešu kvartāls, izplatoties baumām, ka uzņēmumi, kas saistīti ar Pekinu, ir iejaukušies vēlēšanās.

Sogavare sacīja, ka pašreizējos nemieros iesaistīti cilvēki, kurus no ceļa noveduši negodīgi cilvēki.

"Es godīgi domāju, ka esam atstājuši pagātnē drūmākās dienas mūsu valsts vēsturē, tomēr (..) šie notikumi ir sāpīgs atgādinājums, ka mums vēl ir tāls ceļš ejams," sacīja premjerministrs.

"Simtiem pilsoņu šodien ņēma likumu savās rokās. Viņu nolūks bija iznīcināt mūsu tautu un (..) uzticību, kas pamazām veidojās mūsu tautā," viņš piebilda.

"Neviens nestāv pāri likumam (..), šie cilvēki atbildēs par savas rīcības sekām," sacīja Sogavare.