foto: ZUMAPRESS.com
Lietuvā Covid-19 iespēju pasēm ierobežo termiņu; tās turpmāk vajadzēs jau no 12 gadu vecuma
Pasaulē
2021. gada 17. novembris, 18:39

Lietuvā Covid-19 iespēju pasēm ierobežo termiņu; tās turpmāk vajadzēs jau no 12 gadu vecuma

Jauns.lv / LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi, ka tā dēvētā Covid-19 iespēju pase izklaides pasākumos turpmāk būs vajadzīga jau bērniem no 12 gadu vecuma, nevis no 16 gadu vecuma, kā līdz šim.

Nolemts arī, ka iespēju pase būs derīga ierobežotu laiku - septiņus mēnešus jeb 210 dienas. Lai pēc tam šis termiņš tiktu pagarināts, cilvēkam būtu vai nu jāveic antivielu tests, kas apliecina pietiekamu antivielu līmeni, vai jāsaņem vakcīnas balstdeva. Antivielu tests šai vienā reizē tiktu veikts par valsts budžeta līdzekļiem.

Minētie grozījumi stāsies spēkā no 28.decembra, lai vecākiem būtu laiks parūpēties par bērnu sapotēšanu.

Kā skaidrojis veselības ministrs Arūns Duļķis, iespēju pase bērniem no 12 gadu vecuma attieksies vienīgi uz brīvā laika aktivitātēm, bet netiks prasīta nekādās ar izglītību saistītās nodarbībās, arī neformālajā izglītībā, "pat ja skola mācību procesa ietvaros ved bērnus uz kino".

Pēc viņa teiktā, iespēju pases derīguma termiņš netiks attiecināts uz pārslimojušajiem un balstvakcīnu saņēmušajiem, kā arī cilvēkiem vecumā līdz 18 gadiem, jo viņiem revakcinācija nav paredzēta.

No 1.decembra iespēju pases saņemšana vairs nebūs iespējama pēc ātrā antivielu testa veikšanas, toties pēc polimerāzes ķēdes reakcijas testa tās derīguma termiņš tiks pagarināts no 48 līdz 72 stundām.

Bez Covid-19 iespēju pases Lietuvā nav atļauts iepirkties lielveikalos, apmeklēt ēdināšanas iestādes, skaistumkopšanas salonus un brīvā laika pavadīšanas vietas.