foto: Ramil Nasibulin/ÁåëÒÀ/TASS/Scanpix
"Mēs vai nu mirsim, vai viņi atvērs robežu" Migranti caur Baltkrieviju laužas uz Eiropu par katru cenu
Migranti uz Polijas-Baltkrievijas robežas 11. novembrī.
Pasaulē
2021. gada 13. novembris, 05:41

"Mēs vai nu mirsim, vai viņi atvērs robežu" Migranti caur Baltkrieviju laužas uz Eiropu par katru cenu

Jauns.lv

Irāka paziņoja par pilsoņu evakuācijas plāniem Baltkrievijā, bet daudzi migranti, kuri ieradušies Eiropā, nevēlas atgriezties mājās, vēsta "Postimees". Aptuveni 2000 migranti, pārsvarā no Tuvajiem Austrumiem, šajā nedēļā tika izmetināti nometnē uz Polijas-Baltkrievijas robežas. Viņi cenšas atrast siltumu, ēdienu un dzeramo ūdeni.

Irākas vēstniecība Minskā 11. novembrī paziņoja, ka uzsāks evakuācijas reisus saviem pilsoņiem, kuri vēlas pamest Baltkrieviju. Irākas pilsoņiem tika piešķirts "WhatsApp" numurs un e-pasta adrese, ko pievienot evakuācijas sarakstam.

Kurdu pārstāvji Maskavā ziņoja "RIA Novosti", ka viņi veic sarunas ar Bagdādi par evakuācijas reisu nosūtīšanu uz Minsku.

"Viņi salst mežā, runa ir par cilvēku nāvēm. Ja mēs neveiksim nekādas darbības, cilvēki var nomirt," teica Hošavi Babakrs, kurdu pārstāvis.

Uz Eiropu par katru cenu

Taču daudzi migranti paziņoja, ka ir nolēmuši iekļūt Eiropā par jebkuru cenu. "Mēs neatgriezīsimies Irākā, mēs esam pārliecināti par 100, 200 procentiem. Mēs te paliksim. Mēs vai nu mirsim, vai arī viņi atvērs robežu," "RIA Novosti" sacīja anonīms migrants.

Tāpat kā tūkstošiem citu migrantu no Tuvajiem Austrumiem, Zorans nolēma par jebkuru cenu atbraukt uz Eiropas Savienību.

"Man nav izvēles, dzīve Irākā ir bīstama un bezcerīga. Esmu gatavs šķērsot robežu," 18 gadus vecais vīrietis teica laikrakstam "The Moscow Times", gaidīdams savu reisu uz Minsku Stambulas lidostā.

"Tā ir mūsu laimīgā biļete, mēs braucam uz Eiropu."
Zorans jau bija izbraucis no savas dzimtās pilsētas Irākas ziemeļos uz Kurdistānu. Trešdienas vakarā viņš kopā ar daudziem citiem irākiešiem stāvēja lidostā, gaidīdams reisu uz Minsku.

Baltkrievijas aviokompānijas "Belavia" apkalpe pirms iekāpšanas nošķir Irākas pilsoņus no citiem pasažieriem.

Daudziem no rindā stāvošajiem migrantiem nav skaidra plāna, kā nokļūt līdz Polijas robežai, nemaz nerunājot par to, kā nonākt Eiropā.

"Mēs dosimies rīt vai vēlāk, varbūt pat šovakar," teica 16 gadus vecais Afrons, piebilstot, ka ceļo viens ar vecāku piekrišanu.
Uz jautājumu, kā viņš grasās nokļūt līdz robežai, jaunais vīrietis norādīja uz savām kājām. "Draugs, es esmu stiprs," piebilda Afrons.

Kad lidmašīna bija piepildīta, Nazars, 24 gadus vecs matemātikas skolotājs no Kurdistānas, izvilka savu viedtālruni un nosūtīja selfiju saviem tuviniekiem: "Mēs tikām galā, mēs lidojam."

Nazars grib nokļūt Vācijā, lai būtu kopā ar savu meiteni un diviem brāļiem, kuri 2015. gadā atraduši patvērumu Berlīnē.
Toreiz viņš devās uz Vāciju no Turcijas, bet saņēma negatīvu atbildi par patvēruma piešķiršanu un tika nogādāts Irākā. Tagad viņš cer iegūt jaunu iespēju caur Baltkrieviju.

"Mēs jau vairākus mēnešus braucam ar bēgļiem. Visi zina, ko mēs darām. Mēs visi skatāmies ziņas," "Moscow Times" sacīja aviokompānijas apkalpes loceklis.

Sociālie tīkli palīdz migrantiem sazināties un dalīties satiksmes maršrutos.Tomēr sociālajos tīklos parādās arī ziņojumi par problēmām, ar kurām migranti saskaras uz Baltkrievijas robežas.

"Es zinu, kāds haoss var būt. Es redzēju video," sacīja Rebins, atbildot uz jautājumu par to, vai viņš zina, ka viņam nāksies mērot lielu gaisa gabalu, lai pārgulētu nakti teltī. Vīrietis piebilda, ka viņš zina par ziņojumiem, ka daži migranti līdz nāvei nosaluši.

"Es nebaidos. Man nav dzīves Irākā. Ne darbs, ne nākotnes, ne naudas. Eiropa – tā ir vieta, kur es vēlos būt. Ceru uz Vāciju," sacīja vīrietis.

Kad lidmašīna nosēdās Minskā, robežsargi aizveda visus irākiešus uz otro stāvu. Pēc divām stundām viņus atlaida. Ar taksometru un autobusu viņi devās uz ieprieš rezervēto viesnīcu Minskā.