foto: AP/Scanpix
Lēts antidepresants var mazināt smagas Covid-19 saslimšanas risku, secināts pētījumā
Pasaulē
2021. gada 28. oktobris, 11:48

Lēts antidepresants var mazināt smagas Covid-19 saslimšanas risku, secināts pētījumā

Jauns.lv

Antidepresants - fluvoksamīns - var samazināt smagas Covid-19 saslimšanas risku par gandrīz trešdaļu, liecina pētījums, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījums, kurā piedalījās aptuveni 1500 pacientu Brazīlijā, parādīja, ka tie, kuri lietoja zāles, kas pazīstamas kā fluvoksamīns, mazāk progresēja līdz smagai slimībai un viņiem nebija nepieciešama hospitalizācija.

Fluvoksamīnu visbiežāk lieto obsesīvi kompulsīvo traucējumu un depresijas ārstēšanai.

"Fluvoksamīns var samazināt iekaisuma molekulu, ko sauc par citokīniem, veidošanos," norādījusi Angela Reiersena, Vašingtona universitātes Sentluisā psihiatrijas asociētā profesore, kura strādāja pie pētījuma, kas publicēts žurnālā "The Lancet Global Health".

Reiersena arī skaidrojusi, ka zāles var arī samazināt trombocītu skaitu asinīs, kas var ietekmēt recēšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pētījumā 741 brīvprātīgais, kam bija apstiprināta Covid-19 infekcija, divas reizes dienā saņēma 100 mg fluvoksamīna.

No pacientiem, kuri saņēma antidepresantu, 79 jeb aptuveni 11% bija nepieciešama ārstēšana stacionārā, salīdzinot ar gandrīz 16% pacientu, kuri saņēma placebo. Tas bija absolūtā riska samazinājums par 5% un relatīvā riska samazinājums par 32%.

Pētījuma autori norāda, ka, protams, ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai noskaidrotu, vai šīs zāles var pievienot koronavīrusa pacientu ārstēšanai, taču tās ir lētas. "10 dienu fluvoksamīna kurss maksā aptuveni 4 ASV dolārus (3,45 eiro). Ja zāles var palīdzēt pacientiem nenonākt slimnīcā, tās būtu noderīgas. Ņemot vērā fluvoksamīna drošību, panesamību, lietošanas vienkāršību, zemās izmaksas un plašo pieejamību, šie atklājumi var ietekmēt nacionālās un starptautiskās vadlīnijas par Covid-19 klīnisko pārvaldību," norādīja pētnieki.