foto: EPA/Scanpix
ES Moldovai piešķir 60 miljonus eiro gāzes krīzes pārvarēšanai
ES prezidente Urzula fon der Leiena (pa labi) tiekas ar Moldovas premjerministri Natāliju Gavriļicu.
Pasaulē
2021. gada 28. oktobris, 09:48

ES Moldovai piešķir 60 miljonus eiro gāzes krīzes pārvarēšanai

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) trešdien paziņoja, ka piešķir Moldovai 60 miljonus eiro, lai palīdzētu tai pārvarēt gāzes krīzi pēc tam, kad Krievijas valsts enerģētikas gigants "Gazprom" paaugstināja cenas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ES prezidente Urzula fon der Leiena pēc tikšanās ar Moldovas premjerministri Natāliju Gavriļicu solīja bloka pilnīgu atbalstu bijušajai Padomju Savienības valstij.

Jau ziņots, ka "Gazprom" Moldovai paaugstināja gāzes cenas, liekot valdībai izsludināt ārkārtas stāvokli, kas ļāva tai meklēt alternatīvas piegādes.

Tādējādi Moldova parakstīja līgumu ar Poliju par dabasgāzes piegādēm, pirmo reizi Krievijas vietā pievēršoties citam piegāžu avotam.

Kremlis uzstāj, ka šīs nesaskaņas ir pilnībā komerciālas, neskatoties uz bažām, ka Maskava izmanto savu varu enerģētikas jomā, lai censtos atkal pakļaut Moldovu pēc tam, kad Gavriļica paudusi solījumus izveidot ciešākas attiecības ar ES.

Moldovas līgums ar "Gazprom" noslēdzās septembra beigās. Jauna vienošanās oktobrim ir panākta, taču Moldovas valdība norāda, ka Maskava valstij piegādā krietni mazāk gāzes, nekā ierasts.