Pasaulē
2021. gada 28. oktobris, 06:32

Ejot uz skolu, zēnam Austrālijā iespēra zibens. Viņš izdzīvoja, pateicoties apaviem

Jauns.lv

Nelāgi skolas diena iesākusies kādam 14 gadus vecam pusaudzim no Austrālijas. Ejot uz skolu, viņam iespēris zibens.

Kā norāda laikraksts "Metro", 14 gadus vecais Talins Rouzs pagājušajā piektdienā bija ceļā uz skolu, kad metāla stabā iespēris zibens. Tas atsities, trāpot arī puikam un izšaujoties cauri Talina ķermenim.

Zēns pēc milzu trieciena nokritis zemē, visi viņa muskuļi saspringuši un kļuvuši nejūtīgi. Pēc piedzīvotā šoka Talinam uz aptuveni minūti pazudusi dzirde.

Laimīgā kārtā puisi neapskaužamā situācijā pie skolas pamanījis kāds automašīnā sēdošs tēvs. Viņš puiku ievedis telpās un piezvanījis viņa mātei.

Brīdī, kad skolā ieradās mediķi, Talins jau bija paspējis atgūties, tomēr ārsti pieņēma lēmumu viņu vest uz slimnīcu, jo "nekad iepriekš nebija redzējuši ko tādu" un vēlējās pārbaudīt Talina veselības stāvokli.

Slimnīcā mediķi paziņoja, ka tieši apavi visticamāk glābuši Talina dzīvību - tiem bijusi gumijas zole.

foto: Ekrānuzņēmums

Talins nu jau ir gandrīz pilnībā atveseļojies, bet uz viņa pēdām un pleciem ir redzamas liecības par notikušo - Lihtenberga figūras jeb ādas apdegumi, ko atstājis zibens.

Lihtenberga figūras var izraisīt elektriskās izlādes un karstuma rezultātā plīsušie asinsvadi. Paredzams, ka zibens nospiedumi uz ķermeņa drīz izzudīs.

Saskaņā ar "Australian Geographic" datiem, cilvēkiem, kas dzīvo Austrālijā, iespēja kļūt par zibens spēriena upuriem ir aptuveni viena no 1,6 miljoniem.

Pētnieki visā pasaulē apgalvo, ka iespēja nomirt no zibens spēriena ir diezgan zema. Kopumā tikai ap 10% zibens spērienu cilvēkiem beidzas letāli.