Pasaulē
2021. gada 20. oktobris, 13:41

Kačinskis: Krievija padara ES klimata mērķus smieklīgus

Jauns.lv / LETA

Krievijas rīcība saistībā ar gāzes piegādi ir padarījusi smieklīgus Eiropas Savienības (ES) mērķus cīņā ar klimata pārmaiņām, trešdien paziņojis Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačinskis.

Polija pirms ES līderu samita, kurā tiks apspriesta reakcija uz augošajām gāzes un elektrības cenām, ir aicinājusi ES atcelt vai aizkavēt plāna "Fit for 55" īstenošanu cīņā ar klimata pārmaiņām.

"Pēc Krievijas darbībām saistībā ar gāzi šī "Fit for 55" radītāji un aizstāvji, kā lai to delikātā pasaka, ir padarījuši sevi smieklīgus," izdevumam "Gazeta Polska" sacīja Kačinskis.

"Enerģijas cenas ir skārušas daudzas ES valstis ar tādu spēku, ka to pilsoņi vienkārši nepiekritīs turpmākai paaugstināšanai kaut kādas neapstiprinātas teorijas vārdā," uzskata Kačinskis.

Kačinskis nekonkretizēja par kādām tieši Krievijas darbībām ir runa.

"Fit for 55" attiecas uz ES politiku, kas paredz līdz 2030.gadam samazināt oglekļa emisiju par 55%, salīdzinot ar 1990.gadu.

Krievijas valsts dabasgāzes uzņēmums "Gazprom" rezervējis novembrim aptuveni trešo daļu no piedāvātā papildu gāzes tranzīta apjoma caur gāzesvadu "Jamala - Eiropa", kas ved cauri Polijai, un nav rezervējis nekādu apjomu tranzītam caur Ukrainu.

Eiropa, kas cīnās ar strauji augošajām dabasgāzes cenām, ar nepacietību gaida lielākas gāzes piegādes, jo īpaši no Krievijas.

Polija ir viena no lielākajām akmeņogļu ražotājām Eiropā un paļaujas uz oglēm elektroenerģijas ražošanā.

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss ir izteicies, ka būtu nepareizi palēnināt pāreju uz atjaunojamo enerģiju ideoloģisku iemeslu dēļ vai lai aizsargāt fosilā kurināmā nozari. Viņš arī apgalvojis, ka pašreizējās augstās enerģijas cenas ir saistītas ar gāzes cenu, nevis esošajiem pasākumiem cīņai pret klimata pārmaiņām.

Kačinskis intervijā "Gazeta Polska" norādījis, ka Polija varētu finansēt savus infrastruktūras izdevumu plānus arī bez ES naudas valsts atveseļošanas plānam.

Pieņemoties spēkā domstarpībām par likuma varas ievērošanu, Brisele vēl nav apstiprinājusi Varšavas plānu līdzekļu izlietošanai no ES finansējuma ekonomiku atveseļošanai pēc pandēmijas.