Pasaulē
2021. gada 15. oktobris, 12:04

Slepkavībās viņš nejauši atzinās filmas uzņemšanas laikā. Amerikāņu miljonāram piespriež mūža ieslodzījumu

Jauns.lv

14. oktobrī mūža ieslodzījums piespriests miljonāram Robertam Dērstam, kurš ir viens no Ņujorkas bagātāko dinastiju pārstāvjiem, raksta BBC. 2015. gadā par Dērstu tika izlaista dokumentālā filma, kuras filmēšanas laikā viņš nejauši atzinās slepkavībās.

Dērsts tika atzīts par vainīgu savas labākās draudzenes Sjūzenas Bermanas slepkavībā, kas pastrādāta pirms vairāk nekā 20 gadiem. Miljonārs sievieti 2000. gadā nogalinājis, jo baidījies, ka viņa atklās policijai detaļas par Dērsta sievas pazušanu.

55 gadus vecā Bermana tolaik mirusi atrasta savās mājās Beverlihilsā. Viņas galvā bija šauta brūce. Policija uzskata, ka Dērsts nogalinājis vēl divus cilvēkus, tomēr nespēj rast slepkavībām pierādījumus.

foto: AP/Scanpix
Roberts Dērsts tiesas zālē klausās spriedumu

Prokurori 78 gadus veco Dērstu, kurš bija klāt, kad tiesas zālē tika pasludināts spriedums, nosauca par "narcistisku psihopātu". Dērsts tiesā noliedza, ka nogalinājis draudzeni.

Sods par pirmās pakāpes slepkavību izslēdz iespēju ieslodzītajam tikt atbrīvotam pirms termiņa, kas nozīmē to, ka viņš cietumā visticamāk arī nomirs. Dērsta advokāti ceturtdien tiesā pavēstīja, ka viņu klients spriedumu grasās pārsūdzēt.

Kāds ir Roberta Dērsta stāsts?

Dērsts ir dzimis bagātnieku ģimenē un, kā stāsta viņš pats, naudas viņam nekad nav trūcis, tās bijis pat pārāk daudz - viņš un viņa radi ir daļa no Ņujorkā bagātākajiem nekustamo īpašumu magnātiem. Tiesa gan, no savas ģimenes viņš ir atsvešinājies, un Dērsta brālis Daglass pat paudis bailes par savu dzīvību - tiesā viņš liecinājis, ka brālis viņu gribētu nogalināt.

1982. gadā pazuda Roberta Dērsta sieva Ketlīna Makkormaka. Medicīnas studentes pēkšņā pazušana bijusi aizdomīga, un tiek uzskatīts, ka viņa nogalināta. Līdz šim viņa tā arī nav atrasta. Aizdomās par sievas slepkavību ticis turēts arī Dērsts, bet nekādi pierādījumi pret viņu nav atrasti.

Gadu gaitā Dērstam radušās draudzīgas attiecības ar rakstnieci Sjūzenu Bermanu, kuras tēvs esot mafijas loceklis. Viņa aizstāvējusi Dērstu laikā, kad viņš apsūdzēts sievas slepkavībā. Policija Bermanu uzskatīja par nozīmīgu liecinieci Dērsta sievas Ketlīnas pazušanas lietā.

Abi bijuši ļoti tuvi, līdz 2000. gadā Bermana atrasta mirusi.

Pēc draudzenes nāves Dērsts aizbēdzis uz Teksasu, kur apmeties kādā necilā miteklī un tēlojis mēmu sievieti. Dērsta identitāti atklājis viņa kaimiņš - pensionārs Moriss Bleks.

2001. gadā Bleks pazudis bez vēsts. Vēlāk viņa sadalītais rumpis izskalojies Galvestonas līča krastā.

2003. gadā par iespējamu pensionāra slepkavību tiesas priekšā stājies Dērsts. Viņš apgalvoja, ka Bleks miris negadījumā, Dērstam aizsargājoties. Bleks esot Dērstam draudējis ar Dērsta dzīvoklī atrastu pistoli. Aizsargājoties, pistole netīšām pavērsta pret Bleka seju un atskanējis šāviens.

Dērsts nekad nav noliedzis, ka paziņas ķermeni sadalījis un iemetis līcī. Nav zināms, kur palikusi galva, tāpēc prokurori nevar pierādīt, ka Dērsta stāstītais par pašaizsardzību nav patiesība. Aizstāvība tiesā norādīja, ka Dērstam apstiprināts Aspergera sindroms, kas izskaidrojot viņa uzvedību.

Dērsts tika attaisnots.

Aizmirsa par mikrofonu?

2015. gadā televīzijas grupa HBO izdeva dokumentālo seriālu "The Jinx", kurā atainots Dērsta stāsts un traģiskās slepkavības, par kuru pastrādāšanu viņš turēts aizdomās. Filmēšanas laikā Dērsts tika intervēts, un pēc pēdējās intervijas, kad intervētājs izgājis no telpas, Dērsts pie sevis nomurminājis: "Ko es ellē izdarīju? Nogalināju viņus visus, protams."

Nav zināms, vai Dērsts aizmirsis, ka pie viņa apģērba piestiprināts mikrofons, vai šī "atzīšanās" veikta ar nolūku.

Dažas stundas pirms pēdējās "The Jinx" sērijas pārraidīšanas televīzijā, varas iestādes Dērstu aizturējušas aizdomās par Bermanas slepkavību. Arī zvērinātajiem tiesas procesa laikā tika atskaņots klips ar šķietamo atzīšanos.

Kā ziņo ASV mediji, Ņujorkas prokuratūra apsver iespēju izvirzīt jaunas apsūdzības pret Dērstu sakarā ar viņa sievas pazušanu. 

"Vienīgā cerība uz atpestīšanu tev ir, ja palīdzēsi atrast Ketlīnu," ceturtdien tiesā sacīja nogalinātās Bermanas dēls.

Tēmas