Pasaulē
2021. gada 12. oktobris, 06:31

Lēti un efektīvi? Neparastā taizemiešu cīņa ar Covid-19 saslimšanu

Jauns.lv

Lai ārstētu cilvēkus ar viegliem koronavīrusa simptomiem, Taizemes valdība izmanto tradicionālo medicīnu jeb augu ar nosaukumu zaļā čireta (Andrographis paniculata).

Zaļā čireta ir tradicionāls taizemiešu augs, kas ārstē saaukstēšanos, bet tagad tas kļuvis par valsts galveno līdzekli cīņā pret Covid-19. Augu ārstēšanā pret koronavīrusu plašāk sāka izmantot pēc tam, kad 99 procenti no sasirgušajiem cietumniekiem pēc zaļās čiretas lietošanas izveseļojušies.

"Tas palīdz mazināt drudzi un klepu," sacījis viens no ieslodzītajiem. 31 gadu vecajam vīrietim, kurš cietumā atrodas par narkotiku pārkāpumiem, tagad uzdots augu novākt. "Jūtos pagodināts, ka varu rūpēties par šiem taizemiešu augiem, kas tiek izmantoti, lai pret Covid-19 ārstētu ieslodzītos."

Kad viņa komanda augus nopļauj un nosusina, cita grupa to samaļ. Pēc tam tumši zaļo pulveri iepilda kapsulās nosūtīšanai uz citiem tuvumā esošajiem cietumiem. 

Jūlijā Taizeme apstiprināja zaļo čiretu lietošanai cilvēkiem ar asimptomātiskiem vai viegliem koronavīrusa simptomiem, vēsta "Sky News".

Covid-19 uzliesmojuma laikā augustā vairāk nekā 700 ieslodzītie piecas dienas saņēma 15 tabletes dienā.
Darbinieki apgalvo, ka viņi ir izveseļojušies. Cietuma ārsts uzskata, ka tablete ir pietiekami efektīva, lai mazinātu vieglus saslimšanas simptomus.

"No pētījumiem zināms, ka zaļā čireta satur vielu - andrografolīds, kas palīdz ierobežot vīrusa izplatību. Pēc zaļās čiretas lietošanas ieslodzītajiem bija labāki krūšu rentgena rezultāti, mazāk simptomu, slimība bija mazāk smaga, un viņi ātri atgriezās normālā stāvoklī. Asimptomātiskiem pacientiem nekonstatēja nekādus smagus simptomus."

Taizemes varasiestādes šī auga lietošanu atļāvusi vien vieglos saslimšanas gadījumos, jo tas neizslēdz iespēju inficēties ar vīrusu un nekādā ziņā neaizstāj vakcīnu.

Pasaules Veselības organizācijas ieteikto zāļu sarakstā koronavīrusa ārstēšanai šis augs nav minēts. Kritiķi Taizemē norāda, ka ir jāveic vairāk pārbaužu, lai pierādītu tās efektivitāti.

"Andrografolīds tiek minēta kā viela, kas atrodama zaļajā čiretā, kas palīdz nomākt vīrusus un iekaisumu. Tomēr Covid-19 joprojām ir jauna infekcijas slimība, tāpēc nav pietiekami daudz pētījumu, lai apstiprinātu, ka zaļā čireta var novērst un izārstēt Covid-19."