foto: ddp/Belga News Agency / Vida Press
Lietuvas teātris pārtrauc sadarbību ar Beļģijā seksuālā uzmācībā apsūdzēto režijas zvaigzni Fabru
Pats Fabrs apgalvo, ka viņa mērķis nekad nav bijis kādu emocionāli vai seksuāli iebiedēt vai sāpināt.
Pasaulē
2021. gada 5. oktobris, 11:10

Lietuvas teātris pārtrauc sadarbību ar Beļģijā seksuālā uzmācībā apsūdzēto režijas zvaigzni Fabru

LETA

Lietuvas Nacionālais drāmas teātris (LNDT) pirmdien paziņojis, ka atceļ šīs nedēļas nogalē paredzēto pirmizrādi "Nakts rakstnieks", jo tās autoram un režisoram Janam Fabram Beļģijā izvirzītas apsūdzības par seksuālu uzmākšanos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"LNDT aptur sadarbību ar režisoru, kamēr tiesa pieņems galīgo lēmumu," teikts teātra paziņojumā.

Kā septembrī rakstīja ārvalstu mediji, izmeklēšana pret vienu no Eiropas pazīstamākajiem un pretrunīgākajiem māksliniekiem tika uzsākta saistībā ar divdesmit viņa vadībā strādājušu dejotāju 2018.gadā publiskotu atklātu vēstuli, kurā bija runāts par pastāvīgiem pazemojumiem, "toksisku darba vidi" un seksuāliem piedāvājumiem apmaiņā pret ilgāku skatuves laiku.

Cita starpā vēstulē minēti seksuālas tuvināšanās mēģinājumi reizēs, kad Fabrs aicinājis aktierus uz mājām, lai it kā gatavotos izrādēm, un teikts, ka viņš rīkojis pa pusei slepenas fotosesijas, piedāvājot narkotikas, lai cilvēki "justos brīvāk".

Pats Fabrs apgalvo, ka viņa mērķis nekad nav bijis kādu emocionāli vai seksuāli iebiedēt vai sāpināt, bet viņa advokāte izteikusies, ka medijos radītais priekšstats par viņu "neatbilst īstenībai".

Antverpenes krimināltiesa Fabra lietu gatavojas izskatīt nākamā gada 25.martā un 1.aprīlī.

Lietuvas Nacionālais drāmas teātris par sadarbību ar Fabru paziņoja pērnvasar. Monoizrādes "Nakts rakstnieks" pirmizrāde bija paredzēta 9.un 10.oktobrī. Skatītāji aicināti nodot atpakaļ biļetes un saņemt naudu.

Kā ziņu aģentūrai skaidrojis teātra ģenerāldirektors Martīns Budraitis, lai gan informācija par režisora uzvedību atklātībā bija nonākusi jau agrāk, lēmums sadarbību apturēt pieņemts, kad lieta nodota tiesai un apsūdzības ieguvušas konkrētākas aprises.

Par lietas nodošanu tiesai tika paziņots 21.septembrī, bet, kā izteicies teātra vadītājs, kādu laiku LNDT vēl domājis un spriedis par to, kāda būs šīs izrādes nākotne.

"Pašlaik esam vienkārši nolēmuši apturēt procesu, bet tālāko rādīs laiks," izteicies  Budraitis.

Lietuvas kultūras ministrs Simons Kairis pirmdien paziņoja, ka atzinīgi vērtē teātri, kas "nav baidījies uzņemties atbildību par saviem lēmumiem".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās