foto: REUTERS/SCANPIX
Filmas "Hotel Rwanda" galvenā varoņa prototips notiesāts uz 25 gadiem cietumā par terorismu
Ruandas tiesa piespriedusi 25 gadu cietumsodu par terorismu Polam Rusesabaginam (pa labi).
Pasaulē
2021. gada 20. septembris, 23:34

Filmas "Hotel Rwanda" galvenā varoņa prototips notiesāts uz 25 gadiem cietumā par terorismu

Jauns.lv / LETA

Ruandas tiesa piespriedusi 25 gadu cietumsodu par terorismu Polam Rusesabaginam, kurš pasaules uzmanību ieguva pēc tam, kad Holivudas filmā "Hotel Rwanda" ("Viesnīca Ruandā") tika attēlotas viņa pūles 1994.gada genocīda laikā savā viesnīcā no drošas nāves paglābt simtiem tutsi cilts piederīgo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

67 gadus vecais Rusesabagins notiesāts par finansiāla atbalsta sniegšanu opozīcijas kustības bruņotajam spārnam Nacionālajai atbrīvošanas frontei, kas pastrādāja uzbrukumus Ruandā 2018.gadā un 2019.gadā, paziņoja tiesa.

Ruandā 1994.gadā hutu tautības nemiernieki simts dienās noslepkavoja aptuveni 800 000 tutsi tautības iedzīvotāju, kā arī savus miermīlīgos tautabrāļus, kuri negribēja atbalstīt genocīdu.

Vēlāk pēc šiem traģiskajiem notikumiem Rusesabagins kļuva par skaļu Ruandas prezidenta Pola Kagames kritiķi un devās trimdā uz Beļģiju.

Rusesabagina advokāti sacīja, ka pagājušajā gadā Ruandas varasiestādes nolaupīja Rusesabaginu, lai tiesātu viņu Ruandā.

Eiropas Parlaments (EP), ASV kongresmeņi un cilvēktiesību aktīvisti ir kritizējuši veidu, kādā Rusesabagins tika aizturēts, un apstākļus, kādos viņš tiek turēts.

Tiesas prāva sākās februārī, bet kopš marta Rusesabagins tiesas sēdes boikotē, apgalvojot, ka tiesa nav taisnīga un neatkarīga.

Arī Vašingtona un Brisele ir paudušas bažas, ka Rusesabaginam liegta taisnīga tiesa.