Pasaulē
2021. gada 20. septembris, 10:53

Pētījums: sikspārņu pārnēsāti koronavīrusi katru gadu inficē vairākus tūkstošus cilvēku

Jauns.lv

Katru gadu sikspārņu pārnēsāti koronavīrusi, kas ir līdzīgi tam, kas izraisīja Covid-19, inficē ap 400 000 cilvēku. Zinātnieku grupas ir pievērsušās to pētniecībai, lai novērstu pandēmijas atkārtotu izcelšanos nākotnē.

Pētījumā, kuru veica ASV bezpeļņas organizācijas “EcoAlliance” zinātnieki, tiek lēsts, ka vidēji 407 422 cilvēki katru gadu inficējas ar smagām un akūtām elpošanas slimībām, kas saistītas ar koronavīrusiem (SARS-r-CoV).

Inficēto skaits pat varētu palielināties līdz vairākiem miljoniem, taču ne visi šie vīrusi var izraisīt saslimšanu vai izplatīties tālāk, vēstīts pētījumā.

“EcoAlliance” prezidents un galvenais pētnieks Pīters Dazaks intervijā ar “Bloomberg” sacīja: “Ja mēs [vīrusus] varam apstādināt individuālās infekcijas līmenī, mums ir daudz lielākas izredzes apturēt nākamās pandēmijas rašanos.”

Kopumā aptuveni 478 miljoni cilvēku dzīvo reģionos, kur mitinās sikspārņi, galvenokārt Ķīnas dienvidos, Mjanmas austrumos un Laosas ziemeļos. “Tas nozīmē, ka šajās valstīs ir jāatrod kopienas, kuras ir apdraudētas, un jācenšas tās atturēt no inficēšanās, palīdzot cilvēkiem šajās kopienās samazināt radītos draudus sabiedrības veselībai,” sacīja Dazaks.

Sidnejas Universitātes bioloģijas profesors Edvards Holmss, kurš nebija iesaistīts šajā pētījumā, aģentūrai “Bloomberg” sacīja, ka šis pētījums ir, iespējams, pirmais mēģinājums saprast, cik bieži cilvēki inficējas ar SARS radniecīgiem koronavīrusiem no sikspārņiem.

Veicot pētījumu, zinātnieki sākotnēji identificēja 23 sikspārņu sugas, kuras ir zināmas SARS vīrusu pārnēsātājas, un tad tika noteikta 4,5 miljonu kilometru plaša teritorija, kurā tie dzīvo. Ņemot vērā cilvēku skaitu, kas dzīvo šajā reģionā, tika aprēķināts, cik liela ir iespējamība iedzīvotājiem nonākt saskarsmē ar inficētu sikspārni.

foto: ddp / Vida Press
Zirga pakava sikspārnis (Rhinolophus affinis).

Tika secināts, ka zirga pakava sikspārņi (Rhinolophus affinis) ir visizplatītākā suga šajā reģionā. Tā apdzīvo aptuveni 1,9 miljonu kilometru plašu teritoriju, kurā šobrīd mitinās ap 132 miljoniem cilvēku. Tomēr detalizētākiem rezultātiem nepieciešams veikt jaunus, padziļinātākus pētījumus.

Arī citi dzīvnieki pārnēsā vīrusus

Pētījumā galvenā uzmanība tika pievērsta tikai SARS vīrusiem sikspārņos, tomēr starp sikspārni un vīrusu var pastāvēt arī kāds starpnieks. Tie var būt tādi dzīvnieki kā, piemēram, jenotsuņi vai ūdeles, kas pētītajā reģionā tiek tirgotas pārtikai vai audzētas kažokādām.

Holmss uzskata, ka inficēšanās ar SARS saistītu vīrusu varētu būt vēl lielāka, ja tiktu ņemtas vērā visas iespējamās pastarpinātās dzīvnieku sugas.