foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Peru Veselības ministrijas mediķu komanda dodas izbraukuma vakcinācijā pa Titikakas ezera salām.
Pasaulē
2021. gada 18. septembris, 06:21

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Patlaban jau 89% Īrijas iedzīvotāju, kas vecāki par 12 gadiem, saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu. Eiropas lietu ministrs Tomass Bērns tik augstu līmeni skaidro ar izglītību, ko Īrija jau desmitgadēm ilgi izvirzījusi par prioritāti.

“Mums ir ļoti augsts augstākās izglītības līmenis, un gandrīz 100% iedzīvotāju ir vidējā izglītība. Un nav nekādu šaubu, ka izglītībai ir tieša ietekme uz vakcinācijas līmeni un propagandas uztveri,” teic Bērns.

Losandželosā bērniem vecumā no 12 gadiem, kas mācās pašvaldības skolās, līdz 21. novembrim jāsaņem pirmā vakcīnas deva un līdz 10. janvārim otrā, nolēmusi pilsētas izglītības pārvalde. Tās pārvaldītajās skolās mācās apmēram 600 000 skolēnu, no kuriem aptuveni 220 000 jāpotējas. Arī skolu darbiniekiem jābūt vakcinētiem.

Zviedrijā vakcinētajiem dzīve pēc 29. septembra atgriezīsies normālās sliedēs. Plānots atcelt ierobežojumus publiskiem sarīkojumiem, piemēram, koncertiem un futbola mačiem, arī privātiem pasākumiem un ieteikums strādāt no mājām. Pašlaik ar Covid-19 slimo un slimnīcās nokļūst lielākoties nevakcinētie. Vienu vakcīnas devu Zviedrijā saņēmuši aptuveni 82%

iedzīvotāju, kas vecāki par 16 gadiem, un 70% –abas devas.
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraidījusi lūgumu uz laiku apturēt Grieķijā nesen ieviesto obligāto vakcināciju veselības aprūpē strādājošajiem. Prasību bija iesnieguši 30 nozares profesionāļu.

ASV visiem valsts kalpotājiem un darbiniekiem uzņēmumos, kur personāla skaits pārsniedz simtu, būs jāuzrāda vadībai vakcinācijas apliecinājums vai katru nedēļu jātestējas. Turklāt 2,5 miljoniem ierēdņu jāpotējas, citādi atlaidīs. Uzņēmumiem, kas neievēros šo kārtību, draudēs prāvs naudassods. “Tas nav brīvības vai personiskās izvēles jautājums. Runa ir par savu un apkārtējo aizsardzību,” norāda prezidents Džo Baidens.

Patlaban 75% pieaugušo amerikāņu saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, bet 80 miljoni nav vakcinējušies, un daļa atsakās principiāli.