Pasaulē
2021. gada 2. septembris, 11:45

Soctīklos publicēts baiss video ar talibu helikopteru, kas transportē pakārtu vīrieti. Kas aiz tā slēpjas?

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ievērību guvis biedējošs video, kas skatītājiem liek nošausmināties. Tā kadros redzams, ka virs ēkas lido helikopters, pie kura virvē ir piekārts vīrietis. Vairāki paraksti pie publicētā video vēstīja, ka šis "Black Hawk" helikopters pieder talibiem, kuri tam piekāruši kādu vietējo vīrieti, kurš strādājis par tulku. Par šādu versiju ziņoja arī vairāki mediji, bet kā ir patiesībā?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Talibi pie ASV helikoptera "Black Hawk" pakāra vīrieti, kurš, domājams, bija amerikāņu tulks. Atstātie amerikāņu helikopteri tagad Afganistānā tiks izmantoti līdzīgā veidā," vēstīja Indijas TV kanāla "Zee News" galvenais redaktors Sudhirs Čauhari.

foto: Ekrānuzņēmums
Talibu pilotētais "Black Hawk" helikopters ar tajā iekārtu cilvēku.

Tomēr afgāņu žurnālists Bilals Sarvari, kurš evakuācijas laikā aizbēga no valsts, šo informāciju noliedza, vēsta CNN. Viņš savā "Twitter" kontā pavēstīja, ka pazīst pilotu jau daudzus gadus, kurš viņam apstiprinājis, ka vada video redzamo helikopteru. Pilots esot paziņojis, ka helikopteram ar virvi pievienots talibu kaujinieks, kurš pie ēkas vēlējās izkārt karogu, tomēr tas viņam nav izdevies.

Ziņo, ka video publicēts arī talibus atbalstošā "Twitter" kontā ar parakstu, kurā norādīts, kā šādā veidā Kandaharā patrulē talibu helikopteri. Šādu informāciju apstiprināja arī vairākas ziņu aģentūras un vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Ieskatoties vērīgāk, ir redzams, ka iekārtais cilvēks pārvietojas, un viņam ir arī drošības virve, turklāt tā neapvijas ap kaklu.

Talibi apskata, ko aiz sevis Kabulas lidostā atstājuši ASV karavīri

ASV karaspēkam 31. augustā pilnībā pametot Afganistānu, Kabulas Hamida Karzaja starptautiskajā lidostā atstāts militārais ekipējums, tostarp helikopteri un autotransports, raksta ...

gallery icon
17

ASV karavīri talibiem atstājuši militāro aprīkojumu

ASV karaspēkam 31. augustā pilnībā pametot Afganistānu, Kabulas Hamida Karzaja starptautiskajā lidostā atstāts militārais ekipējums, tostarp helikopteri un autotransports.

ASV karavīri aiz sevis lidostas angāros pametuši 73 lidaparātus, gandrīz 100 spēkratus un citu militāro ekipējumu.
Lai gan internetā ātri vien izplatījušās fotogrāfijas, kurās talibi ziņkārīgi aplūko iespaidīgo inventāru, ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs ģenerālis Kenets Makkenzijs mierina, ka pamestais aprīkojums vairs pienācīgi nedarbojas.

"Šīs lidmašīnas vairs nekad nelidos," viņš sacīja. Dažos gadījumos iekārtu sabojāšanai pat izmantotas sprāgstvielas.
Starp Kabulā pamestajiem lidaparātiem ir arī MD-530 helikopteri, ko izmanto izlūkošanai un tuviem uzbrukumiem, kā arī A-29 vieglās uzbrukuma lidmašīnas. Viena šāda lidmašīna maksājot aptuveni 10 miljonus ASV dolāru.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

Afganistānas karaspēks aprīkojumu centies izvest

Kā norāda BBC, Afganistānas karaspēks citviet valstī pirms talibu kaujinieku ienākšanas pilsētās nav īpaši piepūlējies militāro aprīkojumu iznīcināt vai padarīt nelietojamu.
Satelītattēli liecina, ka dažas militārās lidmašīnas pametušas valsti un devušās uz Uzbekistānu dažas dienas pirms Afganistānas valdības krišanas.

Lai gan eksperti norāda, ka bez apmācītiem pilotiem talibi izmantot pamestos lidaparātus spēs ļoti ierobežoti, turklāt talibu kaujiniekiem nav piekļuves iekārtu rezerves daļām, lielākā daļa no 167 Afganistānas bruņoto spēku kontrolē bijušajiem lidaparātiem, tostarp 33 UH-60 "Black Hawk" helikopteri, tomēr nu nonākuši talibu rokās.

Fotogrāfijās redzami arī talibu kaujinieki, kuri bruņojušies ar ASV militāro spēku šaujamieročiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās