foto: Dmitry Serebryakov/TASS
Gorbačovs: ASV kampaņa Afganistānā no sākta gala bija nolemta neveiksmei
Bijušais PSRS Augstākās Padomes priekšsēdētājs Mihails Gorbačovs.
Pasaulē
2021. gada 18. augusts, 11:46

Gorbačovs: ASV kampaņa Afganistānā no sākta gala bija nolemta neveiksmei

Jauns.lv

Pēdējais Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) Augstākās Padomes priekšsēdētājs Mihails Gorbačovs uzskata, ka ASV savu neveiksmi Afganistānā vajadzēja atzīt jau agrāk, vēsta “Reuters”.

Gorbačovs, kurš pagājušā gadsimta 90. gados pārraudzīja PSRS karaspēka izvešanu no Afganistānas, otrdien kritizēja ASV un NATO iesaisti kara skartajā valstī.

“Tāpat kā daudzos citos projektos, [ASV un NATO kampaņas Afganistānā] pamatā bija pārspīlēti draudi un slikti definētas ģeopolitiskas idejas. Tam visam tika pievienoti arī nereāli mēģinājumi demokratizēt sabiedrību, kuru veido daudzas un dažādas tautas,” Gorbačovs stāstīja Krievijas ziņu aģentūrai “RIA”.

“[ASV un NATO] savu neveiksmi vajadzēja atzīt ātrāk. Tagad ir svarīgi gūt mācību no tā, kas notika, un pārliecināties, lai līdzīgas kļūdas neatkārtojas,” uzskata Gorbačovs.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju.

Pēc Kambulas sagrābšanas pagājušajā svētdienā, Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani valsti atstājis tajā pašā dienā.

11. augustā ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka nenožēlo savu lēmumu izvest Savienoto Valstu karaspēku no Afganistānas, un uzsvēris, ka afgāņiem tagad jācīnās pašiem.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19