foto: AFP/Scanpix
Vienā ASV kravas lidmašīnā no Kabulas izvests neparasti liels skaits afgāņu
Pasaulē
2021. gada 17. augusts, 18:25

Vienā ASV kravas lidmašīnā no Kabulas izvests neparasti liels skaits afgāņu

Jauns.lv / LETA

Kontroli Afganistānas galvaspilsētā svētdien pārņemot talibu kaujiniekiem, cieši saspiesti vienā ASV gaisa spēku kravas lidmašīnā Kabulu pametuši vairāk nekā 600 afgāņu vīriešu, sieviešu un bērnu, ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja kāda ASV valdības amatpersona.

Svētdien, kad Kabulas lidostu bija pārpludinājuši tūkstošiem izmisušu cilvēku, kas gribēja pamest valsti, kravas lidmašīnā C-17 izdevies iekļūt aptuveni 640 cilvēkiem, sacīja amatpersona.

"Neparasti lielais pasažieru skaits bija rezultāts dinamiskajai drošības situācijai, kuras dēļ ātrus lēmumus bija jāpieņem komandai, kas galu galā panāca, ka šie pasažieri ātri tiek nogādāti ārpus valsts," klāstīja amatpersona.

Haoss Kabulas starptautiskajā lidostā

gallery icon
24

Atbilstoši ražotāja "Boeing" informācijai, lidmašīna "C-17 Globemaster III" var pārvadāt 134 pasažierus.

Lidmašīna no Kabulas devās uz Kataru.

Svētdien lidmašīnā uzņemtais cilvēku skaits ir viens no lielākajiem, kāds līdz šim pārvadāts ar šī modeļa lidmašīnu, vēsta ASV aizsardzības un drošības jautājumu tīmekļa vietne "Defense One".

Afgāņi pamet valsti

gallery icon
22

Fotogrāfija, kas tapusi C-17 salonā, aktīvi pārsūtīta sociālajos tīklos.

Daži novērotāji to interpretē kā cerības zīmi un apliecinājumu evakuācijas komandas drosmei.

"Līdzās visām šīs nedēļas kļūdām šajā ir kaut kas īsts," norādīja Singapūrā bāzētais drošības analītiķis Bleiks Herzigers, kas ar šo attēlu dalījies tviterī.

"Mums vajadzīgs vairāk šādu lidmašīnu," savukārt mudina organizācijas "Human Rights Watch" izpilddirektors Kenets Ross.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.