foto: unsplash.com
ASV plāno Lielbritānijā būvēt milzīgu kosmosa radaru objektu identificēšanai
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 2. augusts, 05:04

ASV plāno Lielbritānijā būvēt milzīgu kosmosa radaru objektu identificēšanai

Kas Jauns Avīze

Vašingtona iecerējusi uzbūvēt Lielbritānijā milzīgu radaru, kas spēs identificēt objektus līdz 36 000 kilometru tālu no Zemes. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tas padarīs kosmosu drošāku.

Citas šīs sistēmas daļas plānots izveidot Teksasā un Austrālijā. ASV rīcībā jau ir agrās brīdināšanas sistēma, kas var atklāt ballistiskās raķetes kosmosā. Daļa izvietota britu Failingdeilas gaisa kara bāzē Jorkšīras ziemeļos. Tomēr šo radaru redzamība nesniedzas tālāk par 20 000 kilometru. Jaunā sistēma spēs pamanīt futbolbumbas izmēra objektu 36 000 kilometru attālumā.

ASV Kosmosa spēku apakšpulkvedis Džeks Vokers intervijā BBC atklāj, ka rit konsultācijas ar Londonu par iespējamu radaru izvietošanu Skotijā vai tuvāk valsts dienvidiem. Katras antenas šķīvja diametrs būšot 15 metru, kopā desmit līdz 15 antenu, ko izvietos kvadrātkilometru lielā platībā.

Galvenais uzdevums būs sekot iespējamiem draudiem satelītiem, ko var radīt Ķīna vai Krievija. Tāpat Vokers piemin kosmosa atkritumu problēmu – orbītā riņķojošās nesējraķešu atliekas un savu laiku nokalpojušus pavadoņus.

Plānu izstrādā ASV Kosmisko un raķešu sistēmu centrā Kalifornijā. Jūlija vidū to apmeklēja britu militāristu delegācija ar aizsardzības ministru Benu Vollesu priekšgalā. Ministrs uzsver, ka nav gaidāmas lāzeru kaujas "Zvaigžņu karu" stilā vai kas līdzīgs Džeimsa Bonda 1979. gada filmai "Mēnessgājējs". Britu doktrīna paredz kosmosa aizsardzību, nevis postījumus.