foto: Esenes Dzīvnieku glābšanas dienests (Tierrettung Essen e.V.)
Acīs bailes un apjukums: Vācijā no plūdiem glābj simtiem dzīvnieku
Dzīvnieku glābēji izved no ūdens poniju.
Pasaulē
2021. gada 1. augusts, 06:45

Acīs bailes un apjukums: Vācijā no plūdiem glābj simtiem dzīvnieku

Kas Jauns Avīze

Postošajos plūdos Vācijā cietuši arī dzīvnieki. Daudzi ir izglābti, daudzi pārpildītajās patversmēs joprojām gaida saimniekus – gan suņi un kaķi, gan truši, bruņrupuči, putni un citi mīluļi.

Trīs zirgu saimniece Sandra Bišofa no Ķelnes jau posās pie miera, kad uzzināja, ka staļļos Erftāles rajonā gāžas ūdens. Viņa tūdaļ organizēja brīvprātīgos glābējus un trīs auto ar piekabēm. Tā kā tikai diviem šoferiem no grupas bija tiesības vadīt šādus transportlīdzekļus, talkā devās Sandras 70 gadu vecā māte, kurai ir šāda pieredze.

Zirgu acīs bija bailes

"Kad beidzot tuvojāmies staļļiem, attapāmies pie liela ezera. Ūdens bija virs ceļiem, tumsā mirgoja glābšanas dienestu un policijas automobiļu zilās ugunis. Zirgi, kurus ieraudzījām, bija ļoti nobiedēti, viņi nesaprata, kas notiek, kāpēc apkārt tik daudz cilvēku un ūdens, viņu acīs bija bailes un apjukums," "Deutsche Welle" stāsta Sandra.

Nebija vienkārši, taču glābējām – Sandrai ar māti, meitu un viņas draudzeni – izdevās piedabūt sešus zirgus iekāpt piekabēs, kamēr policisti un ugunsdzēsēji glāba cilvēkus. Zirgus pēc dažām dienām savāca saimnieki, tikmēr Sandra sociālajos tīklos organizēja barības un zāļu piegādes.

Lielais mitrums šajā apkaimē veicinājis asinssūcēju uzlidojumus, un zirgiem nepieciešamas speciālas maskas un ziedes pret kukaiņiem. Sandra ir patīkami pārsteigta par palīdzības piedāvājumu straumi, tagad galvenais ir pareiza koordinācija. Viņa pati nejūtas kā varone: “Es ļoti mīlu dzīvniekus un vienmēr esmu gatava nākt viņiem palīgā. Esmu pārliecināta, ka to pašu darītu arī mani kolēģi, ja es ar dzīvniekiem nokļūtu nelaimē.”

Dodas palīgā jebkurā stundā

Esenes Dzīvnieku glābšanas dienestam var zvanīt jebkurā diennakts laikā. Profesionāļiem ir vajadzīgā tehnika un prasmes, vietējiem glābējiem ir jau pieredze no 2013. gada plūdiem Saksijas-Anhaltes federālajā zemē. Šajā reizē viņi izglābuši ap 1600 dzīvnieku.

“Piepūšamās laivas, hidrotērpi, nestuves dzīvniekiem un cits aprīkojums,” savu inventāru "Deutsche Welle" uzskaita viens no dienesta vadītājiem Stefans Vite. “Turklāt mums ir speciāli visurgājēji, kas ļauj piekļūt grūti pieejamām vietām.”

Plūdu trauksmainākajā naktī trīs glābēju brigādes mēroja 115 kilometrus, kad piezvanīja izmisis deviņu poniju saimnieks. Viņi ieradās ap pusdiviem naktī un pusstundu vēlāk nogādāja krastā divus ponijus. Stiprās straumes un vairāk nekā divus metrus augstā ūdens līmeņa dēļ meklējumus gan nācās pārtraukt, tomēr vēlāk pārējos ponijus izdevās atrast, patvērušos uz pakalna.

Zaudējot teju visu, domā par kaķi

No Arvaileras dienestam piezvanīja senioru pāris, kuriem bija applūdis viss mājas pirmais stāvs. Viņi bija izglābuši savu slimo 14 gadu veco kaķi, taču postā aizgāja zāles un speciālā barība. Kaķim bija nepieciešama inhalācija, bet veterinārā klīnika pati bija smagi cietusi. Arī šajā reizē nogādāts viss nepieciešamais un bez maksas.

“Mēs, jāatzīst, bijām līdz asarām aizkustināti: cilvēki, zaudējuši gandrīz visu savu mantību, attapušies pussagrautā mājā, turpina rūpēties par slimo kaķi,” saka Vite.

Dienests arī iepircis pussimtu portatīvo akumulatoru mobilo telefonu uzlādei, lukturus un citas elektroierīces par 1400 eiro, kas izdalīti plūdos cietušajiem. “Mēs esam pateicīgi mūsu sponsoriem Vācijā un aiz robežas: visi viņu ziedojumi ir izlietoti, lai palīdzētu katastrofas upuriem un dzīvnieku glābšanai,” teic Vite.

Postošie plūdi Vācijā 2021. gada jūlijā

gallery icon
53

Plūdi Vācijā un Beļģijā izpostījuši pilsētas

Vācijā un Beļģijā dzīvību zaudējuši vismaz 93 cilvēki, iedzīvotāji ir izlikti no savām mājām, ēku logi izšķaidīti, veikali - izpostīti, ...

gallery icon
44

Tēmas