foto: AFP/Scanpix
Baidens Baltajā namā ticies ar Cihanousku
Pasaulē
2021. gada 28. jūlijs, 21:14

Baidens Baltajā namā ticies ar Cihanousku

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Džo Baidens trešdien Vašingtonas Baltajā namā ticies ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku un tās gaitā paudis atbalstu Baltkrievijas centieniem pēc demokrātijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Man bija gods šorīt Baltajā namā tikties ar Cihanousku," Baidens pavēstīja tviterī.

"Savienotās Valstis ir kopā ar Baltkrievijas tautu tās centienos pēc demokrātijas un vispārējām cilvēktiesībām," norādīja ASV prezidents.

Kā savukārt teikts paziņojumā Cihanouskas kanālā lietotnē "Telegram", viņa no Baltā nama iznākusi ar pārliecību, ka "miljonu baltkrievu balss ir uzklausīta".

"Kā politiķe es esmu priecīga par šo tikšanos. Prezidents Baidens sacīja, ka pasaulē turpinās cīņa starp autokrātiju un demokrātiju. Un jūs zināt, ka Baltkrievija šajā cīņā atrodas pirmajās līnijās. Tāpēc es aicināju prezidentu Baidenu palīdzēt mums panākt, ka Baltkrievija kļūst par veiksmīgu piemēru nevardarbīgai pārejai uz demokrātiju," kanāls citē Cihanouskas vārdus.

"Baltkrievijas revolūcija nav saistīta ar ģeopolitiku. Tā ir baltkrievu demokrātiskā izvēle, un ASV morālais pienākums ir mūs atbalstīt," norādīja opozīcijas līdere.

"Krīzes atrisinājums var būt tikai jaunas brīvas vēlēšanas ar starptautisku kontroli. Bet visi politisku motīvu dēļ ieslodzītie ir jāatbrīvo bez jebkādiem nosacījumiem," rosināja Cihanouska.

Vizītes gaitā ASV Cihanouska jau tikusies ar Baidena administrācijas svarīgākajiem ārpolitikas cilvēkiem - valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un nacionālās drošības padomnieku Džeikobu Salivanu.

Kā svētdien vēstīja laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz sarunu dalībniekiem, Cihanouskas vizītes gaitā apspriestas nākamās ASV sankcijas pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu, un tās varot skart kālija un naftas sektorus.

Kā ziņots, pēc 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko sāncense Cihanouska, kas, pēc opozīcijas domām, ir patiesā vēlēšanu uzvarētāja, bija spiesta valsti pamest. Arī lielākā daļa pārējo opozīcijas līderu atrodas vai nu cietumā, vai trimdā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās