foto: LETA (Evija Trifanova)
Krievijas policija veikusi kratīšanu "The Insider" galvenā redaktora mājās
Analītiskā interneta žurnāla "The Insider" redaktors Romāns Dobrohotovs.
Pasaulē
2021. gada 28. jūlijs, 12:50

Krievijas policija veikusi kratīšanu "The Insider" galvenā redaktora mājās

Jauns.lv / LETA

Krievijas policija veikusi kratīšanu tīmekļa izdevuma "The Insider" galvenā redaktora Romāna Dobrohotova mājās Maskavā.

"The Insider", kas specializējies pētnieciskajā žurnālistikā, ir reģistrēts Latvijā un tā redakcija atrodas Rīgā.

Dobrohotovs tviterī šorīt paziņoja, ka pie viņa dzīvokļa durvīm klauvē policija. Izskatās pēc kratīšanas, viņš piebilda.

Nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas seko līdzi aizturēšanām ar politiskiem motīviem, ziņoja, ka Dobrohotova sieva piezvanījusi organizācijai un paziņojusi par notikušo. Pēc tam viņu vairs nav bijis iespējams sazvanīt. "OVD-Info" pavēstīja, ka uz Dobrohotova dzīvokli devies jurists.

Tuvojoties septembrī paredzētajām Krievijas parlamenta vēlēšanām, Krievijas opozīcijas atbalstītāji, neatkarīgie žurnālisti un cilvēktiesību aktīvisti saskaras ar pieaugošu spiedienu no valdības un varasiestāžu puses.

68 gadus vecais Krievijas līderis Vladimirs Putins, kas atrodas pie varas jau vairāk nekā 20 gadus, pērn panāca izmaiņas konstitūcijā, kas potenciāli atļauj viņam palikt pie varas līdz 2036.gadam. Septembra vēlēšanas ir nozīmīgas Putina centienos nostiprināt savu varu pirms prezidenta vēlēšanām 2024.gadā.

Pēdējo mēnešu laikā valdība atzinusi vairākus neatkarīgos medijus un žurnālistus par "ārvalstu aģentiem", kas nozīmē pastiprinātas pārbaudes no valdības puses. Šis apzīmējums arī raisa spēcīgas negatīvas asociācijas.

Par "ārvalstu aģentiem" atzīti arī izdevumi "VTimes" un "Meduza". "VTimes" pēc tam pārtrauca darbu, paziņojot, ka zaudējis ienākumus no reklāmām, bet "Meduza" sāka kampaņu finansējuma vākšanai.

"The Insider" ir pētījis un atspoguļojis korupciju Krievijas amatpersonu vidū, Krievijas slepenās darbības Ukrainā un Sīrijā, kā arī Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu.

Pēc "The Insider" iekļaušanas Krievija ārvalstu aģentu sarakstā Dobrohotovs paziņoja, ka izdevums turpinās darboties saskaņā ar Latvijas likumiem, kā to darījis līdz šim, un negrasās ievērot prasības, ko tai uzliek Krievija likums par "ārvalstu aģentiem".

Krievija, atsaucoties uz šo likumu, piemēroja bargas sodanaudas ASV finansētajai raidorganizācijai "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība", jo tā nemarķēja savus materiālus atbilstoši Krievijas mediju uzraudzības dienesta prasībām. Raidorganizācija ir lūgusi Eiropas Cilvēktiesību tiesai iejaukties šajā lietā.

"The Insider" žurnālists Sergejs Ježovs tviterī pavēstīja, ka Dobrohotovs grasījies trešdien atstāt Krieviju.

"The Insider" paziņoja, ka policija pārmeklējusi arī Dobrohotova vecāku māju.

"The Insider" pieļauj, ka reidi varētu būt saistīti ar apmelošanas lietu, kas tika ierosināta aprīlī pēc kāda nīderlandiešu žurnālista sūdzības, ka viņš ticis nepatiesi apvainots par sadarbību ar Krievijas izlūkdienestiem.