foto: REUTERS/SCANPIX
Čehija konstitucionāli garantē pilsoņu tiesības lietot ieročus pašaizsardzībai
Policists tur rokās plastamasas ieroci.
Pasaulē
2021. gada 22. jūlijs, 08:40

Čehija konstitucionāli garantē pilsoņu tiesības lietot ieročus pašaizsardzībai

Jauns.lv / LETA

Čehijas Senāts trešdien atbalstījis konstitucionālās garantijas uz tiesībām izmantojot šaujamieročus sevis un citu aizstāvēšanai, tās iekļaujot Pamattiesību un brīvību hartā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prezidentam nav iespēju uzlikt veto šiem konstitūcijas grozījumiem, un sagaidāms, ka viņš tos parakstīs.

Turpmāk hartā būs iekļauta sekojoša norma: "Tiesības aizstāvēt savu vai citas personas dzīvību pat ar ieroci ir garantētas likumā noteiktos apstākļos".

Izmaiņas izdarītas, pamatojoties uz petīciju, kuru parakstījuši vairāk nekā 100 000 pilsoņu.

Likumprojekta autori norāda, ka tā mērķis ir aizsargāt čehu tiesības pret ierobežojumiem, kuras satur Eiropas Savienības (ES) tiesību normas un stiprināt Čehijas pozīcijas sarunās par turpmākiem ES regulējumiem.

Čehijas pilsoņiem jau iepriekš bijušas tiesības izmantot šaujamieročus pašaizsardzībai, taču 2017.gadā ES apstiprināja direktīvu, ar kuru tika aizliegts civilpersonām iegādāties noteikta tipa ieročus.

Konstitucionālās aizsardzības piešķiršanas mērķis ir gādāt, lai direktīva neierobežotu Čehijas ieroču īpašnieku pastāvošās tiesības.

Kad 2017.gadā ES direktīva tika pieņemta, Čehijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka tā skars gandrīz 300 000 ieroču licenču turētājus.